A bélapátfalvi KulTúrDia Nonprofit Kft és a Top-túra bemutatja: Csaba-napi egész napos bélapátfalvi program: Gyalogtúra a Bél-kőre, Gesztenyés kiállítóház, részvétel egy felfűtött kemence körüli party-n, végül sötétedéskor fáklyás vezetett túra a leszálló estében az ősi Apátsághoz, orgona koncerttel! Kiscsoportos vezetett gyalogtúra. Helyszínre jutás önállóan, vagy közös kisbuszal. Túradíj: 9.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 8.900 Ft/fő. Az esti fáklyás túráért külön 2.000 Ft a szervezőknek a helyszínen.
Csaba nevű túratársainknak a túradíj ezen a szép napon 0 Ft. A saját kocsival érkezők a hegyre induláskor, vagy 16.00-kor is csatlakozhatnak hozzánk a kemencénél!

Mi történik veled ezen a túrán?
A bélapátfalvi ősi Árpád-kori Apátságtól indulunk, és ide is érkezünk vissza. Ez Magyarország legrégebbi, egyben az egyetlen épen maradt ciszterci apátsági temploma, sajátos kisugárzású hely. Bőven Árpád-ház korabeli, 1232-től épült. Még látta a tatárokat is, Muhi mellett, a Bükk túloldalán… Az építkezést csúnyán meg is szakította a tatárjárás. Megtekinted ezt a különleges történelmi emléket, mely a Bél-kő lábánál található, nappal, és sötétben is, de erről mindjárt részletesebben. Kétszer töltekezünk látványából, energiáiból.
Először tehát az Apátságtól felgyalogolsz a megsebzett hegyre, melynek mészkő anyagát évtizedeken át hordták le a közeli cementgyárba, kialakítva a jellegzetes tájsebet a hegy tetején. Felmászunk a Bél-kő 815 m magas csúcsán létesített kilátóig. Onnan csodálatos panorámát remélünk a tiszta nyári levegőben a környékre, és az alattunk fekvő kőbányára is, amelyet egyes túravezető társaim a magyar Machu Picchu-nak neveznek.

Leérve a Bél-kőről, a Gesztenyésben képzőművészeti kiállításokat tekinthetsz meg. Tűzzománc, kézműves, és meglepetés tárlatot is. Később egy kemencés party-n veszel részt. A kemencét azalatt fűtik fel, amíg a Bél-kőn vagyunk, mert ehhez a művelethez 2,5-3 óra szükséges. Ott mindenféle finomságokat sütnek nekünk.

Végül, az est fénypontja, szó szerint, kapsz egy fáklyát/gyertyát. A sűrűsödő esti sötétben vezetett gyalogtúrára indulunk az Apátság épületéhez. Felfedezed velünk az apátság éjjeli arcát. A városszéli parkolóból fáklyákkal indulsz a hangulatos kis erdei ösvényen át – közben megismerve a ciszterci rendet, az apátság történetét – az ősi falakhoz. A templomba érve gyertyák, mécsesek százainak fényében tárja fel lépésről lépésre titkait az ódon épület, a félhomályban minden apró részlete hangsúlyosabbá válik. A program része egy húsz perces orgonakoncert – a hazánk egyik legrégebbi templomi orgonáján felcsendülő hangok elvarázsolják, és elmélyülésre késztetik a lelket. Különleges, nem mindennapi élmény – akkor is sok újdonságot tartogat számodra ha jártál már az apátságban.
A fáklyás program során élőszavas túravezetést is kapsz a helyi szakértőtől.

A túra belső utazást is inspirál: Az összetett program minden érzékszervünkre hat. Még a hatodikra is, és a lelkünkre is.
Gyere velünk! Magadért.

Az előző top-túra program: Explorers vizitúra Gemencen, június 28-30. péntek-vasárnap.
A következő top-túra program: Kelet-Mecsek gyalogtúra, július 14, vasárnap.

A túra nehézsége: A táv 2×6 km. Szint: 470 m fel, és ugyanannyi le. 3/5 nehézségi fok. Átlagos erőnléttel teljesíthető. 10 éves kortól.
Díjak: A túravezetés díja: 9.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 8.900 Ft. A fáklyás túra további 2.000 Ft a helyszínen, a szervezőknek.
Szállás: kérésre.

A programot az ottani helyszíni túravezetést megrendelő kezdeményezte. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.
A közös helyszínre jutás útvonala,amely mentén csatlakozhatsz : Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya – Hatvan – Eger.
Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Rákóczi u. – M3.

A várható menetrend:

7.30 közös indulás Szolnokról
9.50 Közös indulás a Keleti pu Thököly út felőli parkolójából.
11.30 Érkezés Bélapátfalvára, gyalogtúra a Bél-kőre
16.00 Gesztenyés kiállítóház
17.00 Kemencés party
20.00 Fáklyás esti túra
22.45 Indulás haza
00.45 Érkezés a Keletihez
02.30 érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Legbelsőbb énedet is érintheti a többféle élmény. Lelkeket kitárni! 🙂

Jelentkezés, kérdések erről a túráról, túravezetés rendelés más időpontra:
– telefonon: 70/610-1192
– e-mailben: trsnszk@gmail.com
– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt
– privát messenger üzenetben

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, de a túradíj utalásától leszel túratárs.
Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg.
Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Személyes értesítésekért a következő túrákról, küldj egy e-mailt az alábbi címre: trsnszk@gmail.com

#tura #belko #kirandulas #tarnai #topturahu #bukk #belapatfalva #tour #turavezeto #guide #hike #hikesnearme