Hortobágy


A megrendelt túravezetés: A Hortobágy Európa-hírű látványossága a daru vonulás. Ősszel a dél felé vonuló madárcsapatok hosszabban időznek a pusztán, mint tavasszal észak felé menet. A nagy testű madarak csapatai egyedülálló látványt nyújtanak. Ilyen tömegben egyidejű megjelenésükről nem tudunk sehol Európában. Először megtekintjük aMadárkórházat, megismerjük az ott dolgozók munkáját. Ezután átmegyünk a Halastavakra. Alkonyatkor megfigyeljük a darvakat. Jó időzítéssel, még világosban érkezünk a helyszínre. Kisvonattal (+1.400 Ft/fő) vagy gyalog érjük el a megfigyelés helyszínét. Mindenképpen több kilométeres gyalogsétára számítsatok! Visszafelé a kisbuszhoz sötétedés után, gyalog tesszük meg az utat, túravezető biztonsága mellett, a puszta sejtelmes hangjai között. Előtte rejtekhelyünkről megfigyeljük, ahogy a vezérmadarak az éjszakázó tavakra vezetik csapataikat a környező rétekről. Közben számtalan érdekességről beszélgetünk ezekről a kultúránkban is évszázadok óta jelen lévő teremtményekről. Gyönyörködünk hangjaik kavalkádjában, szervezettségükben.
Bónusz: Miután leszállt az éj, a darvak elcsendesedtek, és vissza indulunk a kocsikhoz, az éjszakai égbolt megfigyelésére is különleges lehetőségünk nyílik. Hiszen Magyarországon két területet nyilvánított az UNESCO fényszennyezettség mentes égboltnak. Ahol oly távol esnek a települések fényei, hogy az eget a történelem előtti idők emberének szemével láthatjuk. Nem kb 300 csillagot látva, mint egy város közeléből, hanem majdnem 8 ezret. Különleges látvány. A két ilyen terület egyike a Hortobágy…
A Nemzeti Park területén járunk majd, ahol 1.000 Ft-os látogatójegy vásárlásával tartózkodhatunk. Ha kisvasúttal megyünk a tavak belsejébe, akkor annak ára már tartalmazza a belépőt.
A túra nehézsége: 2/5. Táv 5km Kisvasúttal), vagy 10 km. Szint: az nincs. 🙂
Díjak: A túravezetés díja: 7.500 Ft/fő. Tartalmazza az oda-vissza közös utazást, szakvezetést.
A Madárkórház belépő 1.000 Ft/fő. A Darules 1.000 vagy 1.400 Ft/fő.

A programot az ottani helyszíni túravezetést megrendelő kezdeményezte. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek. Más túratársakkal a helyszínen találkozhatunk. A közös helyszínre jutás útvonala: Szolnok – 4-es főút (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya – Poroszló – Tiszafüred – Hortobágy.
Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti pu – Rákóczi u. – M3 kivezető szakasz.

A Madárkórház + darules a Hortobágyon túra programja (a Nemzeti Park egyeztetésével még módosulhat):
9.30 Indulás Szolnokról
11.15 Indulás a Keleti pu. Thököly út felőli parkolójából
13.30 Érkezés a hortobágyi Madárkórházba
16.00: érkezés a hortobágyi Halastavakhoz.
17.45 naplemente
18.30 indulás vissza a sötétben a kocsikhoz
19.45 indulás haza a Hortobágyról
21.45 Érkezés a Keletihez
23.15 Érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Az estére lehűlő levegő miatt rétegesen öltözködjetek! Nagy értékű fotós kütyüket is biztonságosan szállítunk.

Jelentkezés, kérdések erről a túráról, túravezetés rendelés más időpontra:
– telefonon: 70/610-1192
– e-mailben: trsnszk@gmail.com
– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt
– privát messenger üzenetben

Túrabakancslistás helyszín.

(Ez a túra más időpontokban is rendelhető, csak daru lessel is.)

Érdekli a program? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

[ufbl form_id=”1″]