Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A hollók építette vár, Világörökség faluval, és a palóc “Grand Kanyon”

2020-02-29

1900HUF

Ezen a kora tavaszi napon a Travelbus-szal, Horváth Gábor túravezető társammal együttműködésben itt vezetünk túrát:

             A hollók építette vár, Világörökség faluval, és a palóc “Grand Kanyon”

Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés az UNESCO Világörökség falu körül. Még a húsvéti sokadalom előtt megismerjük a legendák övezte várat is!

    Ha a túrahelyszínre

  • saját autóddal jössz, akkor megbeszéljük, hogy hol találkozunk. Más túratársakat is szállíthatsz, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/  Lehetsz az a túratárs is, akit személyautóval szállítanak.

  • a közös kisbusszal, akkor az együtt indulást és a díját határozzuk meg,

  • vonattal, akkor kimegyünk érted az állomásra. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk. A Travelbus, és a Top-túra eseményén keresztül egyaránt jelentkezhetsz!

Díjak: 

A túrahelyszínen találkozással a túravezetési díj 1.900 Ft/fő. 

Fizetendő ezen felül még a közös utazás a kisbuszban a velünk tartó túratársaknak, várhatóan 7.000 Ft (törzsutas: 6.000 Ft), erről az érintettekkel egyeztetünk.   

Szállás: –

Belépők: Vár: 900 Ft. (diák/nyugd. 600 Ft). Pedagógusoknak és 6 éves kor alatt ingyenes.

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes függő. 🙂

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂

Mi történik veled ezen a túrán? 

Hollókő körül teszel egy kényelmes gyalogtúrát. Végigsétálsz velünk a falu házai között. Látni fogjuk a jelképpé vált fa zsindelytetős templomot, és fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt parasztházakat. A környék építészeti jellegzetességeit.Aztán meghódítjuk a várat, megismered a legendáját, és benne azt, hogy miért nem emberkéz építette… 

Később bejárod velünk a Vár-alja Tanösvényt, amely a Vár-forrásból eredő patak völgyében vezet minket végig. A környék vízhez kötődő természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A patakok, patak menti ligeterdők és a források élővilágának ismertetését a táblákon olvashatjuk. Kétéltűek számára mesterségesen létrehozott kis vizeket is találunk az ösvényen, ahol megismerkedhetünk a foltos szalamandrával, valamint a többi kétéltű szaporodásával. A Vár-forrás és a múltban belőle táplált Parasztfürdő történetét is bemutatja. Feltárulnak előttünk a Hollókői Tájvédelmi Körzet természetvédelmi és örökségi értékei.

Hollókőről a Palóc “Grand Kanyont”, a Páris patak völgyét látogatjuk meg. A patak nevének eredete ködbe vész, nem tudjuk, hogy miért hívják úgy, mint Franciaország fővárosát. Az általa kivájt szurdok viszont látványos, Magyarországon csak néhány ilyen van. Végigjárjuk a rövid, de lélegzetelállító kanyont. Megismerjük kilakulásának történetét, törvényszerűségeit. Ha kicsodálkoztuk magunkat, innen indulunk haza.

Ami a túravezetést még egyedivé teheti, az a kultúrális, és természeti értékek, valamint a gazdag történelem ilyen kedves együttélése ott, Hollókőn. A faluban , amely úgy őrzi a hagyományait, tartását, méltóságát, hogy közben él, és nem „olyan, mintha”, hanem „az”.

A túravezetésen választ kaphatsz arra, hogy 

  • Hányadik falu volt a világon Hollókő, amelyik kiérdemelte az UNESCO Világörögség címet? 

  • Melyik népcsoport lakja sok évszázada ezt a vidéket?

  • Kik voltak a várat építő hollók? 

Az előző top-túra program: Túravezetés a busójárás körül, február 23-24, vasárnap-hétfő.

A következő top-túra program: Hóvirág túra, Alcsútdoboz, március 8 vasárnap.

A túra nehézsége: A táv: összesen kb 8 km. Szint: 150 m. 8 éves kortól.

Nehézségi fok:

  1 2  4 5 6 7 8 9 10

Jelentkezés:

A linken átkerülsz az oldalunkra, ahol a zöld “Jelentkezem a túravezetésre” gomb vár téged. 

Ahhoz, hogy mi is várjunk magunk közé a túravezetésen, a jelentkezéssel egy időben a következő számlaszámra küldd a túravezetés díját: 10700309-70055629-51100005 Tárnai Csaba.

És akkor a link:

Jelentkezem a túravezetésre

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

Ha kérdésedre válaszolhatok, vagy más időpontra rendelnél túrát:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba túravezető)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a túra eseménye alatt, kommentben

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp – M3-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – M3.

A várható menetrend:

(a végleges a cset csoportban lesz)

7.00 közös indulás Szolnokról 

8.15 közös indulás a murvás parkolóból a Papp László Sportarénával szemben (Hungária-Mogyoródi sarok)10.00 érkezés Hollókőre. Vár, Ófalu, és egy tanösvény

14.30 Indulás A palóc “Grand Kanyonba”

15.00 A kanyon túra kezdete

16.00 Indulás haza

18.00 érkezés a murvás parkolóba

19.45 érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Ez még friss koratavasz. Bár kellemes tiszta túraidőre számítunk, rétegesen öltözködj! 

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Fotó: saját 

#tura #holloko #kirandulas #tarnai #topturahu #vilagorokseg #vár #travelbus #tour #turavezeto #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2020-02-29
Összeg:
1900HUF

A jelentkezés lezárult!