Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A tapolcai tavasbarlang, és a Badacsony kör tanösvény

2019-12-28

9900HUF

A Top-túra bemutatja:

 A tapolcai tavasbarlang, és a Badacsony kör tanösvény  

1 napos kiscsoportos, személyes hangulatú, őko szemléletű Balaton-felvidéki túravezetés. A program a téli barlangok sorozat része. 

A Badacsony hegyén körbefutó túraösvény korábban felvetődött beszélgetéseinkben. Bár azóta kétfelé vitt az utunk, saját autóval csatlakozva a túrához itt egykori tervezésünket kipipálhatjuk…

A helyszínre többféleképpen érkezhetsz: önállóan, 

vagy saját személyautós együtt utazással (más túratársakat szállítva, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/ ), 

vagy korlátozott számban közös kisbusszal,

vagy vonattal, Tapolca állomás találkozással. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk!

 

Díjak: Túradíj: közös utazással 9.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 8.900 Ft/fő. Helyszíni találkozással 1.900 Ft/fő. 

Szállás: – 

Belépők: Tavasbarlang: 2.200 Ft/fő. diák/nyugd: 1.900 Ft/fő.

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes-függő. :-).

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂 

Mi történik veled ezen a túrán?     

A tavasbarlangban kezdesz. A különleges barlangot csónakokban fedezzük fel. Nem muszáj evezned, de szerintem jó buli! Megnézzük a Látogatóközpont egyéb látványosságait is, a 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A barlangokban télen-nyáron kellemes hőmérséklet uralkodik. Légúti gyógyászati jelentőségűek. Biztos, hogy alaposan kicseréljük a levegőt a tüdőnkben. 

Tapolca után pedig rövid autózás után beugrunk a Badacsony hegy tövében a Borbarátok étterem és pincészetbe. Némi falatozás után teszünk egy kört a hegyen! Az egyedülálló panoráma mellett látod majd a Rózsakövet. egy kilátót, kőkaput. 

 

Ami a túrát még egyedivé teheti, az a két program között a Borbarátok pincészet. Az étlapjukat (és a borlapjukat…) itt találod: https://cdn.flipsnack.com/widget/v2/widget.html?hash=fun5gf03x

Hallottam, hogy a borjúbécsijük kiváló! Persze nem kell mindenképpen fogyasztanod ott. 

A túrán választ kaphatsz arra, hogy 

  • Miért tűnt el egyszer a barlangból a tó, és hogy jelent meg újra? 
  • Mitől különleges a környék ritka, veszélyeztetett rovara, a titokzatos fűrészlábú szöcske?
  • Igaz-e, hogy az itteni présháztulajdonos híres költőnek, Kisfaludy Sándornak csak addig volt múzsája Szegedy Róza, amíg feleségül nem vette… 

Az előző top-túra program: Jósvafői barlang, december 15 vasárnap

A következő top-túra program: szervezés alatt, várhatóan a balatonedericsi csodabogyós barlang dec 29-én vasárnap.

 

A túra nehézsége: Össz táv kb: 8 km. Szint: 310 m fel, és ugyanannyi le. Nehézségi fok: 2/5 . Átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető. 8 éves kortól. 

 

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám is be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M7-es autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Erzsébet-híd – M7.

 

A várható menetrend:

 

6.15 közös indulás Szolnokról

8.00 Közös indulás a Keleti pu Thököly út felőli parkolójából. 

10.30 Tapolca (Vasútállomás kitérő)

12.45 Kisfaludy-ház

13.45 Badacsony gyalogtúra

16.00 Indulás haza

18.30 Érkezés a Keletihez

20.20 érkezés Szolnokra

 

Tuti tipp: Ez már tél. Bár kellemes túraidőre számítunk, rétegesen öltözködjetek! A barlangban télen-nyáron kellemes idő van.

Jelentkezés, kérdések, és túravezetés rendelés más időpontra 4 féleképpen:

– Facebookon, privát messerger üzenetben (Tárnai Csaba túravezetőnek)

– e-mailben: topturahu@gmail.com

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt, kommentben

 

Nem számít jelentkezésnek, ha a Facebook eseményben “Ott leszek” gombot jelölsz. A jelentkezéshez kommunikáció szükséges közöttünk. 

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, és a túradíj kifizetésével válik véglegessé. 

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Személyes értesítésekért a következő túrákról, keresd a Fb-on a Túravezető oldalunkat: https://www.facebook.com/turavezeto.hu/

Fotó: 

#tura #tapolca #kirandulas #tarnai #topturahu #badacsony#tavasbarlang #turavezetes #balatonfelvidek #hikes #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2019-12-28
Összeg:
9900HUF

A jelentkezés lezárult!