Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A titokzatos libanoni cédrus és hóvirág mező

2020-03-08

1900HUF

Ezen a tél végi napon itt vezetek túrát:

A titokzatos libanoni cédrus és hóvirág mező 

Gyalogtúra Magyarország legnagyobb hóvirág mezője és a titokzatos energiákkal teli magányos cédrus körül. Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés, a Váli-völgyben, részben az alcsútdobozi arborétumban. Nézelődős, saját tempós, érdekességek mellett megállós, sokat fotózós túra. 

 Ha a túrahelyszínre

  • saját személyautóddal jössz, akkor megbeszéljük, hogy hol találkozunk. Más túratársakat is szállíthatsz, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/  Lehetsz az a túratárs is, akit személyautóval szállítanak.

  • a közös kisbusszal, akkor az együtt indulást és a díját határozzuk meg, létszám szerint

  • vonattal, akkor kimegyünk érted az állomásra. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk!

Díjak:

  • A túrahelyszínen találkozással a túravezetési díj 1.900 Ft/fő.  

  • Fizetendő még ezen kívül a közös utazás a kisbusszal, várhatóan 6.000 Ft/fő (törzsutas: 5.000 Ft/fő), erről az érintettekkel egyeztetünk, létszám szerint.  

  • Belépők: Arborétumba 1.050 Ft/fő, diák/nyugd: 700 Ft/fő. (tavaly)

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes-függő. :-).

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂

Szállás: –

Mi történik veled ezen a túrán? 

Az alcsútdobozi arborétumban kezdesz, amely egyebek mellett Magyarország legnagyobb összefüggő hóvirág mezőjét tartogatja számunkra

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették ide, később 6 további fajtát ültettek a meglévő mellé. A 40 hektáros parkban, amiből 2,5 hektárt foglal el a hóvirág szőnyeg, még számos más növényritkaságot is megnézünk. Hatalmas platánokat, vasfát, vérbükköt (most pont nem lesz “véres”, csak ha kilombosodik majd), mocsárciprust, jegenyefenyőt, japán akácot, stb. Az angolpark jellegű kertet bejárjuk.

Az arborétumot elhagyva a Váli-völgyben gyalogtúránk egyik célja az idén 190 éves libanoni cédrus! A fa kevéssé ismert, jelzett út nem megy arra. Még az arborétumban sem ismerik. Attól kb 800 m-re áll. Töltekezünk energiáiból, és megcsodáljuk, ahogy uralja a környéket, mégsem ismeri szinte senki. Később egy kilátót veszünk célba, ahonnan jó időben ellátunk egyebek mellett a szomorúan magára maradt etyeki Korda filmstúdiókig is. A körtúra végén visszaérkezünk az arborétumhoz. 

Ami a túravezetést még egyedivé teheti, az a számtalan növényritkaságot felvonultató arborétum. Benne a romjaiban is impozáns kastélymaradvánnyal.

A túravezetésen választ kaphatsz arra, hogy 

  • Hány törzse van a védett tuja ritkaságnak az arborétumban?  

  • Egy ekkora cédrusfa hogy maradhatott ismeretlen eddig?

  • Mi a “harkályműhely”? 

Az előző top-túra program: Domica barlang, március 1, vasárnap.

A következő top-túra program: Extrém túra a Csodabogyós barlangban, március 14, szombat.

A túra nehézsége: A táv: kb 9 km. Szint: 230 m fel, és ugyanannyi le.  6 éves kortól. 

Nehézségi fok:

1 2 3   4   5 6 7 8 9 10

Jelentkezés:

Itt fent a zöld “Jelentkezem a túravezetésre” gomb vár téged. 

Ahhoz, hogy mi is várjunk magunk közé a túravezetésen, a jelentkezéssel egy időben a következő számlaszámra küldd a túravezetés díját: 10700309-70055629-51100005 Tárnai Csaba.

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

Ha kérdésedre válaszolhatok, vagy más időpontra rendelnél túrát:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba túravezető)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a túra eseménye alatt, kommentben

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhattok: Szolnok – 4-es főút (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M7-es autópálya, Székesfehérvár.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Rákóczi u. – Hegyalja u – BAH – Budaörsi u – M1-M7 kivezető szakasz.

Tuti tipp: Réteges öltözködést javasolok a kora tavaszi túránkhoz. A fák energiáira fogékony túravendégek előnyben!

Várható program:

(végleges majd a cset csoportban lesz!)

7.20   indulás Szolnokról

9.00   indulás a Kelenföldi pu-tól 

10.30 Érkezés az Arborétumhoz

16.30 indulás haza

17.45 érkezés Kelenföldre

19.30 érkezés Szolnokra

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Fotó: saját

#tura #alcsut #kirandulas #tarnai #topturahu #hovirag #valivolgy #tour #turavezeto #hike #hikesnearme #arboretum 

Részletek

Dátum:
2020-03-08
Összeg:
1900HUF

A jelentkezés lezárult!