Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Csodabogyós barlang, a nagyobbik kihívással

március 14.

1900HUF

Ezen a kora tavaszi napon itt vezetek túrát:

 Csodabogyós barlang, a nagyobbik kihívással  

1 napos kiscsoportos, személyes hangulatú, őko szemléletű Balaton-felvidéki túravezetés. Szűk réseken átpréselődős, 5 órát a föld alatt töltős, helyi barlangász által vezetett túra. A barlang, ami elnyel minket, a balatonedericsi Csodabogyós. Csak átlag feletti kondícióval. (Nyugi, az átlag elég alacsony…) 🙂

Ha a túrahelyszínre

 • saját autóddal jössz, akkor megbeszéljük, hogy hol találkozunk. Más túratársakat is szállíthatsz, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/  Lehetsz az a túratárs is, akit személyautóval szállítanak.

 • a közös kisbusszal, akkor az együtt indulást és a díját határozzuk meg,

 • vonattal, akkor kimegyünk érted az állomásra. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk. 

Díjak: 

 • Túradíj: A túrahelyszínen találkozással az egész napos túravezetési díj 1.900 Ft/fő. 

 • Fizetendő még ezen kívül a közös utazás a kisbuszban várhatóan 9.000 Ft (törzsutas: 8.000 Ft), erről az érintettekkel egyeztetünk. 

 • Szállás: –

 • Belépők: Csodabogyós barlang: 12.000 Ft/fő. Az árban a helyi kolléga barlangi szakvezetése, és a teljes öltözet (overáll, sisak, fejlámpa) is szerepel.

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes-függő. :-).

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂

Mi történik veled ezen a túrán?  A fokozottan védett balatonedericsi csodabogyós barlangot látogatod meg velünk. A háromféle útvonalból ezen a napon a legnehezebbet járjuk végig. A barlang bejáratához már overállba öltözve megyünk fel, ezért itt már egy jó kis gyalogtúrába csöppensz. A barlang magyarország 9. leghosszabban feltárt barlangja, de ebből csak néhány száz métert teszünk meg. Nyugi, ez is elég lesz…  Be kell öltöznöd barlangász felszerelésbe. A barlangban csak néhány helyen tudsz felegyenesedni. Megvilágítás híján saját fejlámpáinkra hagyatkozunk majd. Mindebben gyakorlott barlangi szakvezetők segítenek majd neked!

Ha egészséges felnőtt vagy átlagost kicsit meghaladó kondícióval, akkor teljesíteni tudod a föld alatti részt. Érezni fogod a testében hogy túrán voltál, de különleges élménnyel gazdagodsz! 

A nap második felében, mintegy levezetésképpen, a balatongyöröki Szépkilátóról nézünk szét, és a közeli cukrászdában dolgozzuk fel, ami velünk történt. Akinek maradt ereje, velük egy magasabb kilátóhoz is felmegyünk. Mások, megvárhatnak minket az egyedi panorámás cukrászdában. 

Mégegyszer: ez egy gyönyörű, de erős kihívás.

Egy híres utazó az Utazás a Balaton körül című művében így ír a Szépkilátónál őt ért élményekről:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,

Amikor ezt a tündérországot megláttam….

Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna,

Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el.

Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt,”

A több százezer éve alig változó kővilág várhatóan sok gondolatot ébreszt benned időről, anyagról, a világról…

A földalatti program miatt a túra szinte időjárás-független. 

Gyere velünk! Magadért.

Ami a túrát még egyedivé teheti, az a Szépkilátó különleges panorámája. Balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. Balra, a tanúhegyek előterében magasodnak az újjáépített várfalak, melyek történelmi hangulatot keltenek a szemlélőben. 

Csak el akarom terelni a figyelmedet a barlangi túráról… 🙂

A túrán választ kaphatsz arra, hogy 

 • Hogy alakult ki a barlang? 

 • Egyátalán, mi az a csodabogyó?

 • Rá tudjuk-e venni a barlangi szakvezetőnket, hogy elénekelje nekünk a Barlangász Himnuszt odalent? 

Az előző top-túra program: Cédrus és hóvirág, február 8 szombat.

A következő top-túra program: szervezés alatt.

 A túra nehézsége: A táv: földfelszínen 3,5 km, a földfelszín alatt 300 m (de azt is 300 km-nek fogod érezni… 🙂 ). Csak felnőtteknek. 

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6     8 9 10

Jelentkezés:

Itt fent a zöld “Jelentkezem a túravezetésre” gomb vár téged. 

Ahhoz, hogy mi is várjunk magunk közé a túravezetésen, a jelentkezéssel egy időben a következő számlaszámra küldd a túravezetés díját: 10700309-70055629-51100005 Tárnai Csaba.

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

Ha kérdésedre válaszolhatok, vagy más időpontra rendelnél túrát:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba túravezető)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a túra eseménye alatt, kommentben

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M7-as autópálya -74-es út.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Erzsébet-híd – BAH.

A túra nézegetős, sokat fényképezős, panoráma csodálós, gyakran megállós. 

A várható menetrend:

6.15 közös indulás Szolnokról

7.45 közös indulás a Keletitől (Thököly u felőli parkoló)

10.30 érkezés Balatonedericsre

16.30 Indulás vissza 

19.30 érkezés a Keletibe

21.00 érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Ez már tél. Bár kellemes túraidőre számítunk, rétegesen öltözködjetek! A barlangban pedig +10 fok van télen-nyáron.

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Fotó: saját

#tura #balaton #kirandulas #tarnai #topturahu #barlang #csodabogyos #ederics #szepkilatol #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
március 14.
Összeg:
1900HUF

A jelentkezés lezárult!