Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Daru les a Hortobágyon

2019-11-01

A Top-túra bemutatja: Darules a Hortobágyon. Kiscsoportos vezetett pusztai gyalogtúra.  A helyszíni túravezetési díj ottani (hortobágyi) csatlakozással saját autóval: 1.900/fő.  Korlátozott számban, a túravezetővel közös helyszínre jutás Szolnokról vagy Budapestről: 8.500 Ft/fő. Törzsutas ár: 7.500 Ft/fő. Jelentkezésnél add meg, hogy hogyan jutsz a Hortobágyra! 

Mi történik veled ezen a túrán? Rájöhetsz, hogy eggyé akartál válni a pusztával, csak nem tudtál róla… Becslések szerint 280 ezer európai szürke daru él földrészünkön. Ebből akár 160 ezer példány is megáll pihenni ősszel a Hortobágyon, dél felé vonulás közben. Nem tudunk arról, hogy bármely más madárfaj európai népességének ilyen nagy százaléka, Magyarország egyetlen tájegységén, egyidőben ilyen tömegben jelen legyen. És nem veréb méretű madárról van szó. Na őket nézed meg. 

Délután először megtekintjük a Madárkórházat, megismerjük az ott dolgozók munkáját. Ezután átmegyünk a Halastavakra. Jó időzítéssel, még világosban érkezünk a helyszínre. Kisvonattal (+1.400 Ft/fő) vagy gyalog érjük el a megfigyelés helyszínét. Mindenképpen több kilométeres gyalogsétára számítsatok! Elhelyezkedünk a leshelyünkön, és várjuk a szürkületet. Addig is figyeljük a kiterjedt nádrengeteg életét. Alkonyatkor komolyabbra fordulnak a dolgok: a darvak megkezdik a gyülekezést a halastavakon lévő éjszakázóhelyükre. Kezdetét veszi a darulesünk. Előtte rejtekhelyünkről megfigyeljük, ahogy a vezérmadarak az éjszakázó tavakra vezetik csapataikat a környező rétekről. Közben számtalan érdekességről beszélgetünk ezekről a kultúránkban is évszázadok óta jelen lévő teremtményekről. Gyönyörködünk hangjaik kavalkádjában, szervezettségükben. 

Visszafelé a kisbuszhoz már sötétben, gyalog tesszük meg az utat, túravezetői biztonság mellett. Körülöttünk a Nádország, a puszta sejtelmes hangjai. És még szerencsénk lehet a bivalycsordával is, különleges teremtmények, remélem megmutathatom!

Bónusz: Miután leszállt az éj, a darvak elcsendesedtek, és vissza indulunk a kocsikhoz, az éjszakai égbolt megfigyelésére is különleges lehetőségünk nyílik. Hiszen Magyarországon három területet nyilvánított az UNESCO fényszennyezettség mentes égboltnak. Ahol oly távol esnek a települések fényei, hogy az eget a történelem előtti idők emberének szemével láthatjuk. Nem kb 300 csillagot látva, mint egy város közeléből, hanem majdnem 8 ezret. Különleges látvány. A három ilyen terület egyike a Hortobágy…

A Nemzeti Park területén járunk majd, ahol 1.000 Ft-os látogatójegy vásárlásával tartózkodhatunk. Ha kisvasúttal megyünk a tavak belsejébe, akkor annak ára már tartalmazza ezt a belépőt. 

A túra belső utazást is inspirál: A besötétedő pusztában, mégis biztonságban megélt program különös érzékenységgel érinti meg a lelkedet. Akár beszélhetsz is majd róla, kíváncsi vagyok!

Gyere velünk! Magadért.

Az előző top-túra program: Bledi-tó és Vintgar szurdok, Szlovénia, okt. 12-13, szombat-vasárnap.

A következő top-túra program: szervezés alatt.

A túra nehézsége: 2/5. Táv 5km (kisvasúttal), vagy 10 km.  Szint: na az nincs. 🙂

Díjak: A túravezetés díja: 8.500 Ft/fő. Törzsutas ár: 7.500 Ft. Helyszíni csatlakozással 1.900 Ft/fő. A Madárkórház belépő 1.000 Ft/fő. A Darules 1.000 vagy 1.400 Ft/fő.

A programot az ottani helyszíni túravezetést megrendelő kezdeményezte. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek. Más túratársakkal a helyszínen találkozhatunk.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya – Poroszló – Tiszafüred – Hortobágy.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti pu – Rákóczi u. – M3 kivezető szakasz.

A Madárkórház + darules a Hortobágyon túra programja (a Nemzeti Park egyeztetésével még módosulhat):

 9.30 Indulás Szolnokról

11.15 Indulás a Keleti pu. Thököly út felőli parkolójából

13.30 Érkezés a hortobágyi Madárkórházba

16.00: érkezés a hortobágyi Halastavakhoz.

17.45 naplemente

18.30 indulás vissza a sötétben a kocsikhoz

19.45 indulás haza a Hortobágyról

21.45 Érkezés a Keletihez

23.15 Érkezés Szolnokra

 

Tuti tipp: Az estére lehűlő levegő miatt rétegesen öltözködjetek! Nagy értékű fotós kütyüket is biztonságosan szállítunk.

Jelentkezés, kérdések erről a túráról, túravezetés rendelés más időpontra:

 – telefonon: 70/610-1192

– e-mailben: trsnszk@gmail.com

– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt

– privát messenger üzenetben

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, és a túradíj kifizetésével aktiválod. 

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(Ez a túra más időpontokban is rendelhető, csak daru lessel is.)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Személyes értesítésekért a következő túrákról, küldj egy e-mailt az alábbi címre: trsnszk@gmail.com

#tura #hortobagy #kirandulas #tarnai #topturahu #daru #darules #tour #turavezeto #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2019-11-01

A jelentkezés lezárult!