Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Darules a novemberi Hortobágyon

2019-11-03

8900HUF

A Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete (SZKTTE), és a 

Top-túra együttműködésben bemutatja:

Darules a Hortobágyon. Kiscsoportos vezetett pusztai gyalogtúra, és darumadár megfigyelés. 

A helyszíni túravezetési díj ottani (hortobágyi) csatlakozással saját autóval: 1.900/fő. 

Korlátozott számban, a túravezetővel közös helyszínre jutás Budapestről és Szolnokról: 8.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 7.900 Ft/fő.

SZKTTE tagoknak 50% kedvezmény lehetősége a közös helyszínre jutás díjából! 

Jelentkezésnél add meg, hogy ezek közül hogyan jutsz a Hortobágyra. 

A helyszínen további 1.000 Ft nemzeti parki látogatójegy vásárlás szükséges, ezt csoportosan intézzük.

 

Mi történik veled ezen a túrán? Eggyé válhatsz a pusztával… 

Becslések szerint 280 ezer európai szürke daru él földrészünkön. Ebből akár 160 ezer példány is megáll pihenni ősszel a Hortobágyon, dél felé vonulás közben. Nem tudunk arról, hogy bármely más madárfaj európai népességének ilyen nagy százaléka, Magyarország egyetlen tájegységén, egyidőben ilyen tömegben jelen legyen. És nem veréb méretű madárról van szó. Na őket nézed meg velünk. Nem tudom, hogy aznap éppen hányan lesznek. De várhatóan, nagyon sokan… 

Jó időzítéssel, még világosban érkezünk a hortobágyi Halastavakhoz. Gyalog érjük el a megfigyelés helyszínét. Ez oda 5 km sétát jelent a tavak nádrengetegében, de  jól járható széles úton. Még egy bivalycsorda mellett is elmegyünk… Odaérve, elhelyezkedünk a leshelyünkön, és várjuk a szürkületet. Addig is figyeljük a kiterjedt nádvilág életét. Alkonyatkor komolyabbra fordulnak a dolgok: a darvak megkezdik a gyülekezést a halastavakon. Ezért jöttünk ide. Kezdetét veszi a darulesünk. Rejtekhelyünkről megfigyeljük, ahogy a vezérmadarak az éjszakázó tavakra vezetik csapataikat a környező rétekről. Közben számtalan érdekességről beszélgetünk ezekről a kultúránkban is évszázadok óta jelen lévő teremtményekről. Gyönyörködünk hangjaik kavalkádjában, szervezettségükben. 

Visszafelé a kiindulóponthoz már sötétben indulunk, gyalog tesszük meg az utat, túravezető biztonsága mellett. Körülöttünk a Nádország, a puszta sejtelmes hangjai. 

Bónusz: Miután leszállt az éj, a darvak elcsendesedtek, és vissza indulunk a kocsikhoz, az éjszakai égbolt megfigyelésére is különleges lehetőségünk nyílik. Hiszen Magyarországon három területet nyilvánított az UNESCO fényszennyezettség mentes égboltnak. Ahol oly távol esnek a települések fényei, hogy az eget a történelem előtti idők emberének szemével láthatjuk. Nem kb 300 csillagot látva, mint egy város közeléből, hanem közel 8 ezret. Különleges, történelmi látvány, ilyennek látták az emberek a villanyvilágítás előtt, évezredeken át.  A három ilyen terület egyike éppen a Hortobágy…

Később, november 12-én lesz telihold, vagyis jó vékony sarló holdunk lesz. A hold aznap délben kel, és 21.43-kor nyugszik. A túra időpontjában alacsonyan lesz, szépen látszódhatnak majd a csillagok.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén járunk majd, ahol 1.000 Ft-os látogatójegy vásárlásával tartózkodhatunk. Aki kisvasúttal megy a tavak belsejébe a megfigyelőhelyre (1.600 Ft), akkor annak ára már tartalmazza ezt a belépőt. 

A túra belső utazást is inspirál: A besötétedő pusztában, mégis biztonságban megélt program különös érzékenységgel érinti meg a lelkedet. Akár beszélhetsz is majd róla, kíváncsi vagyok!

Gyere velünk! Magadért.

 

Az előző top-túra program: Lovasíjász túra, nov 2, szombat.

A következő top-túra program: Szlovén barlangok és Trieszt, nov. 8-10 péntek-vasárnap.

 

A túra nehézsége: 2/5. Táv összesen 10 km (kisvasút nélkül).  Szint: na az nincs. 🙂

Díjak: A túravezetés díja: 8.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 7.900 Ft. Helyszíni csatlakozással 1.900 Ft/fő. SZKTTE tagoknak 50% kedvezmény lehetőség. Látogatójegy: + 1.000 Ft/fő.

A programot az ottani helyszíni túravezetést megrendelő kezdeményezte. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek, Szolnokról. Más túratársakkal a helyszínen találkozhatunk. A közös helyszínre jutás ezen a túrán nem érinti Budapestet.   

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – Törökszentmiklós – Fegyvernek – Kunhegyes – Tiszafüred – Hortobágy. 

 4-es főút (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya – Poroszló – Tiszafüred – Hortobágy.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti pu – Rákóczi u. – M3 kivezető szakasz.

11.30 Indulás Szolnokról

13.30 Indulás Pestről, a Keleti pu. Thököly út felőli parkolójából

16.00: érkezés a hortobágyi Halastavakhoz.

17.45 naplemente

18.30 indulás vissza a sötétben a kocsikhoz

19.45 indulás haza a Hortobágyról

21.45 Érkezés a Keletihez

23.15 Érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Az estére lehűlő levegő miatt rétegesen öltözködjetek! Nagy értékű fotós kütyüket is biztonságosan szállítunk.

Jelentkezés, kérdések erről a túráról, túravezetés rendelés más időpontra:

 – telefonon: Kálmán Olga, Kóczián Éva, Tárnai Csaba (70/610-1192)

– e-mailben: trsnszk@gmail.com

– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt

– privát messenger üzenetben

 

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, és a túradíj kifizetésével aktiválod. 

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

 

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(Ez a túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

Személyes értesítésekért a következő túrákról, küldj egy e-mailt az alábbi címre: trsnszk@gmail.com

#tura #hortobagy #kirandulas #tarnai #topturahu #daru #darules #tour #turavezeto  #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2019-11-03
Összeg:
8900HUF

A jelentkezés lezárult!