Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jósvafő, földfelszín alatt és felett

2019-12-15

10900HUF

A Top-túra bemutatja:

 Jósvafő, földfelszín alatt és felett  

1 napos kiscsoportos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés. A körtúra az Aggteleki-karszton, és a Baradla-barlangban alatta is halad. A program a téli barlangok sorozat része. Pecséthely.

Tél közepi szürkeség? Hm… 🙂

A helyszínre többféleképpen érkezhetsz: önállóan, 

vagy saját személyautós együtt utazással (más túratársakat szállítva benzinpénzért, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/ ), 

vagy korlátozott számban közös kisbusszal,

vagy vonattal, bár elég nehezen megközelíthető hely… 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk!

 

Díjak: Túradíj: közös utazással 10.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 9.900 Ft/fő. Helyszíni találkozással 1.900 Ft/fő. 

Szállás: –

Belépők: 2.700 Ft/fő. diák/nyugd: 1.900 Ft/fő. Az árban a helyi kolléga barlangi szakvezetése is szerepel.

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes-függő. :-).

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂

Mi történik veled ezen a túrán?  Az Aggteleki-karszt ösvényeit járod be velünk, a földfelszínen és a föld alatt is.  A túravezetés egy szabálytalan kör, amelynek kb 1/5-e a föld alatt vezet. A jósvafői Tengerszem hotelnél kezdesz, és rögtön leereszkedsz a barlangi vizek táplálta híres tengerszemhez. Innen meglátogatjuk a Nemzeti park lovait. A téli szállásukon nézheted meg a híres hucul ménest. Később Jósvafő falu érintésével zárt erdőben folytatjuk utunkat. Egy túraösvény kereszteződés után a műutat átszelve a Szent Ferenc-kápolnához jutsz. Tovább haladva egy borókás területen át eléred azt a ballang bejáratot, ahol lemész a föld alá, a cseppkövek közé. Innen a föld alatt, a Baradla-barlang járataiban teszed meg az utat vissza a kiindulópontunkhoz, ezzel a kör bezárult.  

A több százezer éve alig változó kővilág várhatóan sok gondolatot ébreszt benned időről, anyagról, a világról…

Légúti problémával küzdők figyelem: A Baradla-barlang levegője közel 100%-os páratartalmú, és különlegesen tiszta, terápiás túraszakasz. A földalatti program miatt a túra szinte időjárás-független. 

Gyere velünk! Magadért.

Ami a túrát még egyedivé teheti, az a hucul ménes. Kiegyensúlyozott, érdeklődő, barátságos lovak, különleges élmény közel lenni hozzájuk. 

Szintén egyedi a Tengerszem Étterem, mikor újra a felszínre bukkantunk a túra végén. Nem kötelező ott fogyasztani, de akár egy tál meleg leves is jól jöhet, a bőségtálukat több személyre pedig nagyon javasolják! Az étlapjuk: https://c1190285-a5e4-4c35-8fa0-4a866e3ac015.filesusr.com/ugd/96bc7e_7f23f14f442d49799702c8be6d8918fd.pdf

A túrán választ kaphatsz arra, hogy 

  • Hány éve kezdett el nőni az ország legnagyobb álló cseppköve? 

  • Honnan kapta nevét a hucul ló?

  • Igaz-e, hogy a fokozottan védett hollók ilyenkor már látványos nászrepülést végeznek az Aggteleki-karszt felett?

Az előző top-túra program: Szemlő-hegyi és Pál-völgyi barlangok, december 8 vasárnap.

A következő top-túra program: Tapolcai Tavasbarlang és Badacsony, december 28. szombat.

 A túra nehézsége: A táv: földfelszínen 8,5 km, a földfelszín alatt 2,3 km. Szint: összesen 331 m fel, és ugyanannyi le. 2/5 – 3/5 nehézségi fok. Átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető. 10 éves kortól. 

Az árban a helyi kolléga barlangi szakvezetése is szerepel. 

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya – Miskolc – Jósvafő.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Hungária – M3.

A túra nézegetős, fényképezős, panoráma csodálós, gyakran megállós, időkerethez csak a barlangi indulás kötött (14.00 óra). 

A várható menetrend:

5.00 közös indulás Szolnokról

6.30 közös indulás a Keletitől (Thököly u felőli parkoló)

10.00 érkezés Jósvafőre

17.00 Indulás vissza Jósvafőről

20.30 érkezés a Keletibe

22.00 érkezés Szolnokra

 

Tuti tipp: Ez még tél. Bár kellemes túraidőre számítunk, rétegesen öltözködjetek! A barlangban pedig +10 fok van télen-nyáron.

 

Jelentkezés, kérdések, és túravezetés rendelés más időpontra 4 féleképpen:

– Facebookon, privát messerger üzenetben (Tárnai Csaba túravezetőnek)

– e-mailben: topturahu@gmail.com

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt, kommentben

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, és a túradíj kifizetésével aktiválod. 

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Még több túránk itt: https://top-tura.hu/

#tura #josvafo #kirandulas #tarnai #topturahu #barlang #aggtelek #baradla #hucul #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2019-12-15
Összeg:
10900HUF

A jelentkezés lezárult!