Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lillafüredi barlangok, Hámori-tó és Pisztrángos

2019-11-30

9900 Ft

A Top-túra bemutatja:

 Lillafüredi barlangok, Hámori-tó és Pisztrángos  

1 napos kiscsoportos, bükki túravezetés. 

A helyszínre többféleképpen érkezhetsz: önállóan, 

vagy saját személyautós együtt utazással (más túratársakat szállítva, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/ ), 

vagy korlátozott számban közös kisbusszal,

vagy vonattal, de ezen a túrán a Miskolc Tiszai-pu túl távol esik a túrahelyszínünktől a kisbuszos transzferhez. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk?

 

Díjak: Túradíj: közös utazással 9.900 Ft/fő. Törzsutas ár: 8.900 Ft/fő. Helyszíni találkozással 1.900 Ft/fő. 

Szállás: –

Belépők: változó, az István barlangba itt nézheted meg, és akár meg is veheted a jegyedet,:  https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/szent-istvan-barlang

Az Anna-barlangba pedig itt:

https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/anna-barlang

Egyéb fix költség nincs.

 

Mi történik veled ezen a túrán?     

Az István-barlangban kezdesz. A védett barlangot helyi túravezető kolléga kíséretében látogatjuk meg. Túraöltözetben kiválóan bejárható, spéci felszerelés nem szükséges. A közlekedést korlátok, lépcsők és az egyenletes, vízmentesített sétautak segítik. Majd meglátod, hogy a villanyvilágítás a csodálatos barlangi képződményeket, a különleges oldásformákat hogyan juttatja érvényre. Ez kb 40 perc. Délben pedig a sokkal ritkábban túravezetett Anna-barlangba megyünk be. A világon összesen 6 ehhez hasonlót láthatunk, mert a mésztufa barlangok általában zártak, nem látogathatók. 1982 óta fokozottan védett. Ez újabb 30 perc. A barlangokban télen-nyáron +10 fok van. Csak túravezetővel látogathatók. Légúti gyógyászati jelentőségűek. Biztos, hogy alaposan kicseréljük a levegőt a tüdőnkben. 

A két barlang és a vízesés után a függőkerten keresztül gyalogos túravezetés indul a Pisztrángoshoz. A Hámori-tó partján indulunk a Garadna patak mentén felfelé. Ezt a patakot duzzasztották Hámori-tóvá. Latinovitsék is itt korcsolyáztak a Szindbád c. filmben. 🙂

Némi falatozás után visszaindulunk, ahol a járműveket hagytuk. 

Ami a túrát még egyedivé teheti, az a Fogadó a Pisztrángoshoz. Itt gluténmentes, és egyéb különlegességet is találtok, de figyelem, a konyha nem teljesen elkülönített a gluténérzékenyek számára, csak az alapanyagok, a felhasznált olaj, és az edényzet.

A túrán választ kaphatsz arra, hogy 

  • Hol ült pontosan József Attila, amikor megírta az Óda c. versét? (“Itt ülök csillámló sziklafalon…”)
  • Hogyan fedezték fel a két barlangot?
  • Ki volt Lilla, Lillafüred névadója?

 

Az előző top-túra program: Pannonhalma, Apátság, lombkorona sétány és borászat, november 23 szombat.

A következő top-túra program: Túravezetői szülinap, Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok, Budapest, december 8 vasárnap.

A túra nehézsége: Táv: 12 km. Szint: 340 m fel, és ugyanannyi le. A nehézségi fok valahol 2/5  és 3/5 között. Átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető. 8 éves kortól. 

Ez a program egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Hungária – M3.

 

A várható menetrend:

6.15 közös indulás Szolnokról

8.00 Közös indulás a Keleti pu Thököly út felőli parkolójából. 

11.00 István-barlang

12.00 Anna-barlang

12.40 Gyalogtúra

17.00 Indulás haza

19.15 Érkezés a Keletihez

21.00 érkezés Szolnokra

 

Tuti tipp: Ez már majdnem tél. Bár kellemes túraidőre számítunk, rétegesen öltözködjetek! A barlangokban télen-nyáron +10 fok van. 🙂

 

Jelentkezés, kérdések, és túravezetés rendelés más időpontra 4 féleképpen:

– Facebookon, privát messerger üzenetben (Tárnai Csaba túravezetőnek)

– e-mailben: trsnszk@gmail.com

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt, kommentben

Nem számít jelentkezésnek, ha a Facebook eseményben “Ott leszek” gombot jelölsz. A jelentkezéshez kommunikáció szükséges közöttünk. 

A jelentkezésedet a fenti elérhetőségeken kezdeményezed, és a túradíj kifizetésével aktiválod. Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Személyes értesítésekért a következő túrákról, keresd a Fb-on a Túravezető oldalunkat: https://www.facebook.com/turavezeto.hu/

#tura #lillafüred #kirandulas #tarnai #topturahu #bukk #istvangarlang #turavezetes #hamorito #hikes #hikesnearme

Részletek

Dátum:
2019-11-30
Összeg:
9900 Ft

A jelentkezés lezárult!