Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rax fennsík látványtúra

április 9.

1900HUF

Rax fennsík látványtúra

Röviden: Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés. Sétálós, érdekességekre rácsodálkozós, sokat fotózós túra. Gyalogtúrázunk egyet a Rax-fennsíkon. A program a Taravelbus-szal közös, a túraleírást a kirandulastippek.hu oldalról csekély módosításokkal másoltuk, mert annyira megtetszett nekünk.

 Találkozunk: A kabinos felvonó völgyi állomása (528 m) Hirschwang an der Rax északi végén. Gyere saját autóddal, mások autójával közösen, vonattal is, vagy mivel én is oda tartok túrát vezetni, a kisbuszomban. 

 Ha

  • saját autóddal jössz, akkor megbeszéljük, hogy hol találkozunk. Más túratársakat is szállíthatsz, vagy szállítás nélkül, erről bővebben itt olvashatsz: https://top-tura.hu/sajatautoval/  Lehetsz az a túratárs is, akit személyautóval szállítanak.

  • a közös kisbusszal, akkor az együtt indulást és a költségét határozzuk meg,

  • vonattal, akkor kimegyünk érted az állomásra. 

Jelentkezéskor jelezd, hogy hogyan csatlakozol hozzánk. Egyúttal egyeztetünk a túradíj fizetésről is. Csak azzal teljes a jelentkezésed, ez neked is fontos a helyek száma miatt a túrán. 

A nem törzsutas túratársaktól is szívesen vesszük, ha megjelölik az eseményben, hogy „ott leszek”, és meg is osztják az eseményt. A törzsutasoktól (5 top-túra után, a hatodiktól) pedig ezt egyenesen… 🙂

Mi történik veled ezen a túrán? 

Látványos, változatos gyalogtúrát teszel meseszép alpesi környezetben

A Semmering és a Schneeberg között fekvő Raxalpe hatalmas sziklafennsíkja mágnesként vonzza a túrázókat. Legnépszerűbb túraútvonala a kabinos felvonóval könnyen megközelíthető plató keleti részének legszebb pontjait fűzi csokorba. A délkeleti irányban széles sziklafallal leszakadó fennsík pereméről káprázatos kilátást élvezve túrázunk a Preiner Wand gigászi, csupasz sziklaszakadékáig, majd kényelmes turistautakon barangolunk a mesés fennsíkon.

Odafent a Berggasthof hatalmas épületétől. illetve parádés kilátású teraszától indulunk, és ide is érkezünk vissza (1547 m). A hegyi fogadótól széles, kényelmes út kanyarog enyhén felfelé, majd egy bájos kis útszéli keresztnél, a Gatterlkreuznál (csodás kilátás a Schneeberg felé), pirossal jelzett utunk élesen balra kanyarodik felfelé. Nagyjából szintben haladunk tovább a Praterstern útelágazásig (1623 m), itt balra fordulunk az innen már jól látható menedékház, az Ottohaus felé.

A rendkívül közkedvelt Ottohaus (1644 m) alatt alakítottak ki egy kis botanikus kertet, az Alpengartent. Már az épület teraszáról is lenyűgöző kilátás nyílik a Rax meredeken lezuhanó sziklafalaira, a sziklakapun át lefelé vezető Törlweg-re, de kissé távolabb egy kis kilátóteraszt is kiépítettek a még zavartalanabb panoráma érdekében. A kilátó mögött indul a Jakobskogel törpefenyőkkel borított kúpjára a kék jelzésű ösvény, nem egyszerű megtalálni, a földön lévő sziklákra festett kék jelzéseket keressünk.

Ami a túravezetést még egyedivé teheti, az a több mint 1.000 méter szintkülönbséget 8 perc alatt legyűrő nagy kabinos felvonó. Ausztria első ilyen “lanovkája” volt. Sokat segít minket abban, hogy a fennsíkot jelentős szintkülönbségek gyaloglása nélkül élvezzük. 

A túravezetésen választ kaphatsz arra, hogy 

  • Melyik fenti hüttében volt törzsvendég Sigmund Freud

  • Hányféle alpesi növényt találhatunk a fennsíkon? 

  • Hogyan töltik a telet a mormoták, és hogyan a kőszáli kecskék? 

 

Az előző top-túra program: Bél-kő túra, április 4 szombat.

A következő top-túra program: Kőszikla szurdok, Zala, április 11. szombat. 

 

A túra nehézsége: A táv: 4-25 km, tetszés szerint. Szint: 70-280 m. 8 éves kortól. 

Nehézségi fok:

1 2 3   4   5 6 7 8 9 10

Díjak

– A túrahelyszínen találkozással a túravezetési díj 1.900 Ft/fő/nap. 

– Fizetendő még a közös utazás a kisbuszban a velem tartó túratársaknak, 9.000 Ft/fő. (Ezúttal kivételesen egységes), erről az érintettekkel egyeztetünk.   

Belépők: A felvonó díja 29€. (nyigd. 26€)

Egyéb fix költség nincs, hacsak nem vagy hűtőmágnes függő. 🙂

Így jelentkezhetsz:

Itt fent a zöld “Jelentkezem a túravezetésre” gomb vár téged. 

Ahhoz, hogy mi is várjunk magunk közé a túravezetésen, a jelentkezéssel egy időben a következő számlaszámra küldd a túravezetés díját: 10700309-70055629-51100005 Tárnai Csaba.

Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. 

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 24 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza.  

 

A Top-túra közösségével minden héten túrázunk. A közösséghez legegyszerűbben úgy csatlakozhatsz, ha tagjává válsz a top-tura.hu nevű facebook csoportunknak. Ő az: https://www.facebook.com/groups/topturahu/

Ezt a túravezetést, és másokat is további érdekességekkel, a honlapunkon is megtalálod: https://top-tura.hu/

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

A túravezetésen mindenki saját felelősségére, kiskorúak a gondviselője felelőssége alatt vesz részt. Azért én is vigyázok rátok persze. 🙂

Ha más kérdéseid vannak, vagy más időpontra rendelnél túrát:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba túravezető)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

– facebookon: a túra eseménye alatt, kommentben

Ez a progam egy megrendelt, nyitott túravezetés. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek.  

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp – M1-es autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Erzsébet-híd – BAH – M1.

 

A várható menetrend:

(a végleges a cset csoportban lesz)

4.30 közös indulás Szolnokról 

6.00 közös indulás a murvás parkolóból, a Papp László sportarénával szemben. Hungária-Mogyoródi sarok (figyelem, nem a Keleti!)

10.15 érkezés Hirschwang an der Rax-ra, túra indul!

16.00 Indulás haza

20.15 érkezés a murvás parkolóba

21.45 érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Magashegységi környezetre készüljetek, napszemüveg előny lehet! spéci felszerelés nem szükséges. 

 A résztvevőkből a facebookon egy új cset csoportot alakítunk. Ott osztjuk meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket. Ha nem vagy facebook felhasználó, akkor ezeket a részleteket más módon juttatjuk el hozzád (az esemény ugyanis nem csak a face-n látható).

Túrabakancslistás helyszín.

(A túra más időpontokban is rendelhető)

Fotó: Travelbus  

#tura #rax #kirandulas #tarnai #topturahu #austria #raxfennsik #tour #turavezeto #hike #hikesnearme

Részletek

Dátum:
április 9.
Összeg:
1900HUF

A jelentkezés lezárult!