Vár és Bor

Na jóó, kezdjük a végével! Ezt a bor sort kóstoljuk végig:

Világot látott Eger borkóstoló sor (6 tétel, ebből 1 tétel Mindennapi örömök, és 5 tétel Monopole bor):
Egri Csillag
Battonage Chardonnay
777 Pinot Noir
Rhapsody Egri Bikavér
Blues Kékfrankos
Soul Syrah

Nade előtte vár látogatást teszünk! Nem, nem az egri várban, ott már biztos sokan voltatok. Báár, aki őt kéri, ígérem, oda is elviszem, és érte megyek a borászat előtt. De a fő csapásirányunkban a Siroki vár áll. A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a Siroki vár. Romjaiban is impozáns látvány . Egy vulkáni eredetű sziklakúpra épült ami 294 m magas. A belső tornyos, szabálytalan alaprajzú, sáncokkal, és a ma is járható kazamata rendszerrel megerősített vár látogatása nem mindennapi kaland… No, ezt látogatjuk meg!
Oklevélen először 1320-ban említik a várat, amikor a felvidéki vármegyékből saját magántartományt erőszakkal létrehozó Csák Mátéhoz csatlakozott Birh-Bodon leszármazótól, Anjou Károly parancsára a királyi hadak ostrommal elfoglalták. Érdekesség még, hogy később kevesebb mint 100 évet volt a törökök birtokában, és mind az oda- mind a visszafoglalás ostrom és vér nélkül történt.

Utána átmegyünk Egerbe, pincetúra keretében megismerkedünk a Kovács Nimród Borászat filozófiájával, történetével, jelenével és jövőbeni elképzelésével; élő környezetben mutatjuk be a borkészítés folyamatát és technológiáját, valamit részletesen beszélünk a felkínált borokról. A Borászat teljes borpalettájáról is szó esik, baráti beszélgetés keretében ismerjük meg őket közelebbről.
A borászati program és a vacsora együtt zajlik, hossza kb. 2,5-3 óra. A végén vásárlási lehetőséget is kapunk, nem csak a kóstolt borokból. Bankkártyával is van lehetőség fizetni.

Az esti borászati program: Először 1 tétel bor kóstolunk, majd bemutatják nekünk a borászatot, pince túrán veszünk részt, és utána vacsorázunk, a többi bor kóstolása mellett. Két tál közül választhattok:
Hidegtál: Füstölt paraszt borjúmájas, Füstölt csípős kolbász , Szarvas kolbász, Böllér sonka, Füstölt főtt csülök, Konfitált oldalas, Zöldfűszeres vaj, Tepertőkrém, Fehér paprika, paradicsom, uborka, Sajtok: Trapista, Camambert, Roquefort, valamint Abárolt szalonna, Disznósajt 2.900 Ft/fő.
Vegetáriánus tál:Kecskesajt, Camambert sajt, Roquefort sajt, Aszalt gyümölcsök, Hagymalekvár, Friss kevert saláta joghurtos dresszinggel 2.000 Ft/fő.

A programot az ottani helyszíni túravezetést megrendelő kezdeményezte. Mivel nekem is el kell jutnom a helyszínre Szolnokról a megbízást teljesíteni, hozzám be lehet ülni. Ehhez csak egyeztetés szükséges, semmi más. Én a 9 személyes kisbuszommal megyek. Más túratársakkal a helyszínen találkozhatunk. A közös helyszínre jutás útvonala: Szolnok – 4-es főút (Abony – Cegléd – Monor) – Bp Keleti-pu – M3-as autópálya.
Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – Keleti – Rákóczi u. – Kacsóh P felüljáró – M3 kivezető szakasz.

A túra nehézsége: 2/5 , könnyed. Szint: 60 m.
Díjak:
Belépők a várba: (a helyszínen fizetendő, a kapuban)
Felnőtt: 1.000 Ft/fő
Diák vagy nyugdíjas jegy (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 500 Ft/fő
Családi jegy (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2000 Ft/család

Borkóstoló, pince túra: 4.000 Ft/fő (a helyszínen fizetendő, a borászatnak)
Vacsora: 2.900 vagy 2.000 Ft/fő. (a helyszínen fizetendő, a borászatnak)
Túradíj, közös utazással: 9.900 Ft/fő (utalással, előre, nekem)

Szállás: –

A várható menetrend:

9.15 Indulás Szolnokról
11.00 Indulás Bp. Keleti pu Thököly út felőli parkolójából
12.30 Érkezés a siroki várhoz
15.00 Indulás Egerbe
15.30 Érkezés a borászatba
18.15 Indulás haza
20.00 Érkezés a Keletibe
21.40 Érkezés Szolnokra

Tuti tipp: Átlépünk egy másik világba, illetve kettőbe. A középkorban járunk, onnan a minőségi borok univerzumába kerülünk. Ezért a világok iránti nyitottságodat hozd magaddal!
Az eltérő környezet miatt meggondolhatod kétféle ruházat bekészítését is. 🙂

Jelentkezés, kérdések erről a túráról, túravezetés rendelés más időpontra:
– telefonon: 70/610-1192
– e-mailben: trsnszk@gmail.com
– facebookon: a top-tura.hu csoportban a túra eseménye alatt
– privát messenger üzenetben

(A túra más időpontokban is rendelhető)