Bovec, a szlovén túraparadicsom

Az elmúlt két évben a Top-túra legnépszerűbb túracélpontjának ugyanaz a város bizonyult, a szlovén Bovec. A környező országok kategóriában.

Az olasz határhoz közel eső városka igazi gyöngyszem az aktív kikapcsolódásra vágyóknak. Nem is tudok másik olyan helyet mondani Közép-Európában, ahol hasonló programokat tudnék összeállítani helyi élményekből, mint itt. Szeretem…

Gyalogos túravezetések, vízi sportok, és légi sportok, talán így csoportosíthatóak. Bár a kanyon túrát nem tudom, melyikbe soroljam, mert elég vizes, de gyalogos. Neoprén ruhában vagyunk, vízesések vájta természetes medencékbe ugrálunk, de mégiscsak gyalog megyünk (csúszunk, ugrunk, stb…)

Pár éve beállt egy 4 napos programsorunk, ami sokat finomodott, és jól bevált. Ebben rafting túra szerepel a történelmi hangzású Isonzó (szlovénül Soca) folyón, a már említett kanyon túra, aztán gyalogos túravezetések csodás szurdokokban, és vízesésekhez. Az egyikben úgy zuhanyozunk, mint Kevin Costner a Robin Hood-ban, csak nem meztelenül… Ott van még a kabinos felvonó a nyárból a télbe és vissza, vagy a drótkötélen átcsúszás (zip-line) egyik hegyoldalról a másikra, 5 (!) drótkötélen egymás után! Visszamehetsz az Isonzóra kajakkal is. Esténként pedig a kis főtéren, varázslatos hangulat fogad. A környéken van még Mussolini vára, a Predil-tó, a Mangart hegy, és még ami nem is fér ide. A légi dolgok nem az én világom, de neked meg tudom szervezni!

A nyár második felében már nem kiviszem a csoportokat Bovecbe, hanem kiköltözöm, és fogadom az érkező vendégeket. Csak szeptemberben jövök haza. Szóval, ha társaságoddal, vagy szólóban jönnél, egyeztessünk! Kevés páros kapcsol úgy ki évente egyszer, mit Bovec, és a túravezetőd, így együtt….