Rómeó és Júlia nyomában túráztunk

Különleges út van mögöttünk: A Chiampo-völgyben járt a Top-túra közösségének csapata. Hol van ez a völgy és miről híres? Lássuk:

Verona mellett található, gyönyörű, és többek között két várról híres, szemben, közel egymáshoz. Ezek a Montecchio és Capuletti családok ősi várai. Ismerősek a nevek egy klasszikus műből? Nem véletlen. Ők Shakespeare hősei, a két veronai ellenségeskedő család. Ő már Montague és Capulet néven említi őket. Rómeó Montague volt, Júlia pedig Capulet.

A két család létezett, és történetüket nem Shakespeare írta le először. Sőt, a sokadik volt a sorban. Dante már írt az Isteni színjáték-ban, a Pokol fejezetben a két családról név szerint, és ő 300 évvel William előtt született. De 100 évvel Shakespeare előtt egy Luigi da Potro nevű veronai fiatalember is leírta saját történeteként a fő eseményeket. Nála Lucina-nak hívták a lányt. Luigi simán olvashatta Dante-t. Jártunk a kastélyában Montorso-ban, amelynek teraszáról szomorúan nézhette mindkét várat, a jobb oldali volt az elérhetetlen kedveséé.

Aztán elmentünk a két híres várba is, a Júliáé tényleg csajosabb, ott étterem is működik. Rómeóéknál találkoztunk egy 86 éves olasz bácsival, aki csodálatos elbeszélésekkel lepett meg minket. Titkos alagutakról is beszélt, amin keresztül Rómeó kiszökhetett, mert bezárták a saját várának pincéjébe, de hát próbálj bezárni egy szerelmes tinédzsert…

A történet iránt érdeklődő többi túratársunknak szervezünk egy másik utat vissza a völgybe, időpont később, majd látjátok a kiírást az ugyanolyan nevű FB csoportban és web oldalon! Abban a programban is lesz ökotúra vezetés a Garda-tónál, hiszen ott van Veronához közel…

A képen Rómeó vára, a Júlia-várból fényképezve, saját kép.

Rómeó és Júlia nyomában

Shakespeare Rómeó és Júliája nagyrészt kitalált történet. A két ősi család kastélya azonban létezik. Egymással szemben állnak Veronához közel, a Montecchio Maggiore dombján. 1354-től kezdődően építette őket Cangrande, Verona akkori ura.

Legújabb túravezetésünk a Rómeó és Júlia nyomában túra. A túranaptárban 2023. június 13-17 között kapott helyet. Bár természeti látnivalókban gazdag 5 nap lesz (pl. Garda-tó…), naná, hogy megnézzük a két legendás várat is. Kevéssé ismertek, de vendéglátónk annál több történetet tud róluk! Útba ejtjük Verona történelmi belvárosát. Elmegyünk Mantovába is, ahova a műben is menekültek a szerelmesek…

Részletek itt az oldalon, a Túranaptárban. Pároknak különösen érdekes lehet, de szóló túratársakat is várunk! 🙂

Fotó: bellaguardia.it.

Vadvízi evezés az Isonzó (Soca) folyón

Május 17-20 között Szlovéniában túrázunk. A gyönyörű vízesésekhez, szurdokokba vezetett túrákon, a választható drótköteles csúszáson és kanyoningon kívül, mondjuk csak ki, a legtöbb túratársunk a raftingért jön.

A vadvízi evezés egy 4 órás betétprogram a 4 napos kalandunkon. De a közös 8-10 személyes csónak után megismételheted egyes kajakban, többen szokták is! A csónakban a vezényszavakat magyarul kapod, a kajakban pedig csak te vagy, és a folyó…

Közben lenézni is érdemes. A folyó vize az év nagy részében a forrásától a torkolatáig – türkizzöld. 🙂

Jelentkezés itt alul kommentben. Kérdezz és gyere!

Bu-Ba (Budepest-Balaton) e-bike túra, 5 nap, 318 km.

2022-ben a magyar bringások számára kiépült az új Budapest-Balaton kerékpárút. Legújabb, ennek teljes hosszát is magába foglaló programunk élménydús 5 napos bringatúrát jelent a fővárostól a magyar tengerig, benne a Balaton megkerülésével.

Igaz, hogy a túra nehézségének besorolása közepes, de az útvonal kihívásokkal teli, köszönhetően a szintemelkedésnek és a hosszabb napi távoknak. A túrát e-bike-okkal teljesítjük. Így bárki, különös felkészülés nélkül is, velünk tud tartani.


1. NAP

Indulás. Budapest, Kamaraerdő Ifjúsági Park villamos és autóbusz megállótól (41. számú villamos, illetve 87. és 187. számú autóbusz) 400 méterre lévő, Susulyka utcai parkolóból.

Az első állomásunk 14 km bringázás után a biatorbágyi viadukt. Következő megállónk az innen 7 km-re fekvő Etyek, ahol a Magyar Kúti pihenőnél frissítünk.

Ezután a szőlőültetvények között változatossá válik a terep egészen Pázmándig, ahonnan pedig egy hosszú lejtőn legurulunk a Velencei-tóhoz, és meg sem állunk a déli parti Gárdonyig. Itt töltjük első éjszakánkat egy tóparti kempingben.TÁV: 60 KM

ÖSSZESEN: 60 KM

1. nap

2. NAP

Közös reggeli után Gárdony és Székesfehérvár között kényelmes, túlnyomóan vízparti útvonalon jutunk el a királyok városába. A város ölelésében a Sóstói-tanösvény különleges élővilágok találkozásának helye, ahol első állomásunk lesz.

Kiváló minőségű kerékpárúton hagyjuk el a várost és jutunk el Szabadbattyánba, ahol a Kula-torony lesz a következő pihenőnk. A fülei és balatonfőkajári dombokat elhagyva néhány kanyar tán már el is érjük a Balaton körüli bringautat.

A magaspart látképét megcsodálva tovább gurulunk következő szállásunkra, a balatonkenesei kempingbe.TÁV: 53 KM

ÖSSZESEN: 113 KM

1. nap

3. NAP

Nekivágunk a Balaton északi partjának, és első megállónk az alsóörsi kikötőnél lesz, 15 km megtétele után. Következő pihenőt Balatonfüreden tartjuk, ahol a Tagore-sétány környékével ismerkedünk.

Ezután a Tihanyi-félsziget felfedezése következik, Őrtorony-kilátó—Sajkod útvonalon, és az aszfalt utat terepre váltjuk.

A Balaton-felvidéki dombok alatt érkezünk meg az aznapi szálláshelyünkre, a badacsonytomaji kempingbe.TÁV: 72 KM

ÖSSZESEN: 185 KM

1. nap

4. NAP

A Badacsony-hegy oldalában a hangulatos pincékkel szegélyezett Római úton kerékpározunk. Szigligeten az Antal-hegyen keresztül megcélozzuk a várat.

Gyenesdiási fagyizás után tovább tekerünk Keszthelyre. A Festetics-kastély parkjain és a hévízi véderdőn keresztül érjük el a méltán híres gyógytavat.

Visszakerekezve Keszthelyre rövid városnézés után fordulunk rá a déli part kerékpárútjára. Aznapi célunk a fonyódi vízparti kemping.TÁV: 67 KM

ÖSSZESEN: 252 KM

1. nap

5. NAP

Első megállónk Balatonbogláron a Gömbkilátó környezetében lesz. Itt a gyönyörű balatoni panoráma mellett lehetőségünk nyílik a nyári bob pályát is élvezni.

Nagy pihenőnk a zamárdi partszakaszon lesz. A parti sétányok egyikén bekerekezünk Siófok központjába, és elfogyaszthatunk egy utolsó „balatoni” kávét, a főtéri víztorony forgó bárjában.

Megérkezés Balatonakarattyára 16 és 17 óra között, itt lesz a túránk végpontja. Utazás vonattal vissza Budapestre egyénileg vagy csoportban.

Az én 8 csodám a Postojna barlangról:

A 2023. február 9-11-i szlovén túravezetésünk harmadik napján az egyik célpontunk a Postojna barlang. Összeszedtem 8 szubjektív csodát a Cseppkőbarlangok királynőjéről, amik miatt akár visszatérni is érdemes ide, először meglátogatni pedig jogosan bakancslistás:

 1. A barlangot 1836-ban nyitották meg szervezett látogatások előtt. A világ nagy részében ekkor az idegenforgalomnak még a kifejezését sem ismerték!
 2. Ez a világ leglátogatottabb barlangja. Mi november végén megyünk majd, és meglátod, hogy akkor is lesznek látogatók.
 3. Teljesen vízszintes „feltöltés” borítja a bevezető 1,7 km-es rész alját. Így adódott a kivételes lehetőség, hogy síneket építsenek ki rajta, amin a kisvonat bevisz minket a hegy belsejébe.
 4. Az első síneket már 1872-ben lefektették. Még nagyvárosokat sem ért el akkor a vasút, de itt a föld alatt már kiépítették…
 5. Az állandó elektromos megvilágítást 1884-ben építették ki a föld alatt. Erre is igaz, hogy a legtöbb európai főváros ekkor még nem rendelkezett ilyennel, Postojna cseppkövei már igen…
 6. Csak ezen a karsztvidéken él a barlangi vak gőte. Tökéletes sötétségben él, nincs látása, és pigmentsejtjei sem, ezért teste színtelen. Élethossza 100-120 év! Látni fogjuk, néhány példányuk egy akváriumban él az útvonalunk mentén.
 7. Van a Postojnában egy Makaróni barlang. Ebben a mennyezetről makaróninak látszó fiatal szalmacseppkövek fejlődnek, ma is.
 8. A barlang egyik jelképe a Briliáns. Ez egy hófehér cseppkőoszlop, itt a beszivárgó víz nem tartalmazott oldott ásványokat. Látványos szelfipont!

Túravezetés: 2023. február 9-11, csütörtök-szombat. Részletek:

1: Leírás:  

Időpont: 2023. február 9-11.  

Csütörtökön egyenesen egy UNESCO Világörökség helyszínen kezdünk. A földalatti Grand Canyont is rejtő, lélegzetelállító Skocjan barlangot fedezzük fel. Este elfoglaljuk a szállásunkat egy ökofarmon. Ping-pong ütőt hozhattok, mert az ottaniak elég gyengék, labdájuk azért szokott lenni.  🙂

Másnap lesz az olasz nap, mert november végén nem árt egy zöld mediterrán tengerpart… Triesztben először a Habsburgok tengerparti fészkét, a Miramare kastélyt, és annak szépen kialakított parkját nézzük meg. Utána a városban a kikötőt, és a történelmi belvárost járjuk be. Felsétálunk Trieszt ősi katedrálisához is. 

Szombaton ráteszünk egy lapáttal: egy másik szlovén barlangot látogatunk meg. A barlangok királynője, Postojna világhírű cseppkőbarlangja vár minket. Ide kisvasút (!) visz be minket a hegység gyomrába. A hegység belsejében kiszállunk, és részt veszünk egy lenyűgöző szakvezetéses sétán, majd kijövünk, ugyancsak a kisvasúttal. A cseppkövek változatossága leírhatatlan, képet meg sem próbáltam feltenni erről. Magyar idegenvezető kérhető a fülünkre. Zárásként egy másik UNESCO Világörökséget nézünk meg: a Guiness Rekordok könyvében is szereplő sziklába vájt lovagvárat, Predjama ősi kastélyát. A vár középkori eszközökkel bevehetetlen volt, mert csak a hegy belsején át, hátulról volt bejárata. Egyszer azért mégis elfoglalták, de erről majd a helyszínen… Jackie Chan itt forgatta az Istenek fegyverzete c. filmjét. 

Innen hazaindulunk.

Mint a legtöbb Top-túra, ez is a természet látnivalóira fókuszál, gyakran megállok a csodák mellett, a pihenők gyakoriságáról pedig figyelve a túratársakat, menet közben döntök. 

2: Milyen kihívást jelent?

A táv: naponta 3-6 km. Szint: naponta 50-180 m.    

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3: Részvételi díj

Kisbusszal: 

 • ezüst törzsutas (a 25. túra után): 34.900 Ft/fő 
 • törzsutas ( az 5. túra után) 36.900 Ft/fő
 • túratárs: 37.900 Ft/fő

További költség: A Postojna barlangba és a Predjama várba az együttes belépő 40,9€, diákoknak sávos kedvezmény. Skocjan barlang belépő: februárban 16 € (Diák és nyugd. 12 €, gyermek: 7,5 €). A trieszti Miramare kastély 10€/fő, de nem muszáj bemenni, mert az ingyenesen látogatható parkja és tengerparti szakasza is gyönyörű.

Szállás:  Családi panzióban, várhatóan 29 €/fő/nap, ebben még nincs ellátás. Reggeli kérhető 12€-ért, bőséges, házi jellegű. Vacsora menü is kérhető, ez 24€ háromfogásos, meleg. Felszerelt konyha van a szálláson, valamint bolt 3 km-re.  

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 48 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza. Ha nem fizettél -48 óráig, akkor a jelentkezésed automatikusan elveszett.

4: Hogyan fizetheted? 

A túradíjat a jelentkezéssel egy időben, utalással, a 10700309-70055557-51100005 sz. számlára (Tárnai Csaba, CIB). Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. A belépőket és a szállást a helyszínen, készpénzben kell fizetni a szolgáltatónak, tehát nem nekem.

5: Érkezés a kiindulópontra: Egyeztetés után velem közösen, a kisbuszban. Saját autós érkezéssel most nem fogadunk túravendéget. Kezdő- és végpont a beszállási pontok, erről majd a cset csoportban egyeztetünk. Túranaptárban is ezúttal csak kisbuszos verzió szerepel.

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – Bp – M7-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Lágymányosi-híd – Etele tér – M7.

A várható menetrend:

(a végleges és pontos a cset csoportban lesz, a túradíjat befizetők számára)

kb. 5.20 közös indulás Szolnokról 

kb. 7.00 közös indulás az Etele térről, a 19-es és 49-es villamos végállomásától 

6: Ami a túrádat még egyedibbé teheti, az a föld alatti csodavilágok, amit szakvezetés mellett ismerhetsz meg! 

7: Egy előző Top-túra: A Tátra túracsodái, január 26-28..

Egy következő Top-túra: Toszkána, április 22-27.

8. Tuti tipp: A barlangokba spéci felszerelés nem kell. Kényelmes járdákon megyünk, és bent télen-nyáron egyaránt +12 fok van.

9: Jelentkezés: kétféleképpen: 

a.) üzenetet írsz nekem messengerben (Tárnai Csaba), hogy ha van még hely, akkor elutalnád a túradíjat. És ha elutaltad, regisztrállak a web oldalunkon a Túranaptárban

b.) regisztrálod magad a Túranaptárban. Tudod, top-tura, és .hu

A túradíj befizetőkből cset csoport alakul a Messengerben. Ott vannak az indulással, pontos programmal, stb. kapcsolatos infók. De akkor is velünk tudsz tartani, ha nem vagy messenger felhasználó. 

Tehát az még nem számít jelentkezésnek, ha pl. “Ott leszek” gombot nyomsz a facebook eseményben. 🙂

10: Néhány általános info: A fenntarthatóság jegyében úgy járjuk végig az útvonalat, hogy a jövő generációk is legalább ugyanilyen minőségben járhassák be utánunk ugyanezt. Figyelem, menet közben szemléletformáló beszélgetések fültanúja, vagy résztvevője lehetsz, természeti örökségünk megőrzése témában. Ez egy öko körtúra.

Elmélyülős, beszélgetős vagy hosszasan hallgatós, teljesítménykényszer nélküli túra. Nem elsuhansz a látnivalók mellett, hanem van időd megélni a látottakat.

Ha váratlan körülmények miatt mégsem javaslom a programot, akkor azt előző este közlöm veled. Már persze ha előtte jelentkeztél a túravezetésre.

Minden héten vezetek túrát. 

A Top-túra közösséghez úgy csatlakozhatsz, ha követőjévé válsz a Túravezető-Tárnai Csaba nevű facebook oldalnak.  

Ha kérdéseid vannak, elérhetőségeim:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

Fotó: saját

Tárnai Csaba túravezető

#tura #postojna #kirandulas #tarnai #topturahu #skocjan #predjama #tour #turavezeto #hike #hikesnearme #barlang

Okt. 12-15: Miért gyalogtúrás Bovec most?

A táv: naponta 8-15 km. Szint: 250-500 m.  Nehézségi fok:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

Ennek a túratervnek története van:

Évek óta vizes programok kedvéért viszek csoportokat Bovecbe. Ebbe az olasz-szlovén határhoz közeli kisvárosba. A környék ugyanis a rafting és a kanyoning (lábon leereszkedés sziklás patakmederben, védőfelszerelésben) kedvelők paradicsoma. Mi is ezeket élvezzük régóta, van olyan túratársam, aki háromszor is volt már velem itt.

Ezen programok kiegészítésére, hozzájuk téve a zip line-t (drótkötélen átcsúszás hegyek között), kerestünk néhány gyalogtúrás helyszínt a környéken. És csodákat találtunk. Gondolom, hogy lehetett is olyan túratársunk, aki azért nem jött velünk ide eddig, mert nem túl testhezállóak neki ezek a sportok, de gyalogtúrázni szeret. Különösen képeslapba illően gyönyörű tájon, mint amilyen Bovec. Most jött el az ő idejük is!

Most 4 napon át gyalogtúrákat vezetek Bovecben. Kivételes szépségekhez: vízesésekhez, szurdokokba, hegycsúcsokra. Történelmi emlékhelyekhez. Mindez az Isonzó (szlovénul Soca) folyó mentén, amely a forrásától a torkolatáig türkizzöld… Aki akar, persze raftingolhat egyet, ha már ott vagyunk.

Részletek itt az oldalon, a Túranaptárban. Jelentkezés ugyanott, vagy messengerben. Gyere…

Szept. 17. szo: Csörgő-szurdok túra a Mátrában

A táv: 14 km. Szint: 470 m fel, és ugyanannyi le. Nehézségi fok:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

Következő túracélpontunk, a Csörgő-patak elnevezése az idők homályába vész. Az biztosnak látszik, hogy az ihlette a névadást, hogy medrében a magával gurított, gömbölyűre csiszolt kövek összekoccannak, és csörgő hangot hallatnak. Hóolvadáskor, vagy nagy eső után még gyakrabban érnek egymáshoz a kövek. A víz csak csiszolja, simítja őket évezredeken keresztül. A legtöbbjük szép kerek mérettől függetlenül, sarkok nincsenek rajtuk.

A patak itt nem a (számára) viszonylag könnyen faragható mészkőbe, hanem andezit sziklába vájt utat magának. Ez sokkal ritkább, mert a sokkal keményebb andezitot több évezredbe kerül a víznek mederré formálni magának, mint a mészkövet. Hazánk legtöbb szurdokvölgye mészkővölgy. Van erő a Csörgő-patakban! A látványos, közel függőleges sziklafalak rövid szakaszon, de látványosan kísérik a patakot.

Túratársaink egy része a közös kisbusszal, másik része saját kocsijával érkezhet Mátrakeresztesre, a túravezetés kiindulópontjára. A Fakanalas Csárda melletti parkolóban hagyjuk a járműveket, mielőtt bele vetjük magunkat a Mátra még zöld erdőrengetegébe…

Részletek itt az oldalon fent a Túranaptárban, jelentkezés is ott, vagy messengerben.

Okt. 12-15: Gyalogtúrás Bovec (SLO), túravezetések

1: Leírás:  

Az utóbbi idők legnépszerűbb Top-túrája ezúttal gyalogtúrás verzióban. Rögtön megnyugtatásképp: ha kipróbálnád vagy újraélnéd őket, akkor segítek foglalni időpontokat raftingra, kanyoningra, zip line-ra! Az “alapprogram” most különböző erősségű gyalogtúrák 4 napon át, a képeslapba illő tájon. 

Első nap a határ olasz oldalán a megkapó szépségű Predil tó körül túrázunk, még útközben. Egy rejtett vízesést is felkeresünk, amit még a túravezető kollégák közül is kevesen ismernek…

A további napokon is vízeséseket, szurdokokat és hegyeket látogatunk gyalogtúrák keretében. Vesz Virje, Boka, és Kozjak vízesés, Lepena türkizzöld színű szurdoka, Kobarid vára a Napoleon-híddal, és remélhetőleg kabinos felvonó a Kanin hegyre, 2200 m magasra. Talán nem pont ekkor tartják karban a felvonót. Fent is tervezünk magashegyi, de nem sziklamászós (báár, helyenként…) túrát a híres Ablak nevű sziklalyukhoz, amelyen keresztül átnézünk olaszba, mert Olaszország és Szlovénia határán van. 

Esténként a kisváros vendéglátó teraszain dolgozhatod fel a napi élményeket Bovec hangulatos főterén. Reggelente közösen kávézunk ugyanitt. Ennek olyan hangulata van, hogy szinte kötelező! 🙂

– Szállás családi panzióban, szédítő hegyek övezte tüneményes völgyben. 

Várjuk azokat a túratársainkat is, akik eddig nem jöttek mert nem a gyalogtúrák voltak a hangsúlyosak, és azokat is, akik voltak már itt velünk, amikor nem a gyalogtúrák voltak a hangsúlyosak. 🙂

Mint a legtöbb Top-túra, ez is a természet látnivalóira fókuszál, gyakran megállok a csodák mellett, a pihenők gyakoriságáról pedig figyelve a túratársakat, menet közben döntök. 

2: Milyen kihívást jelent?

A táv: egyenként 8-15 km. Szint: 250-500 m. 

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10      

3: Részvételi díj

Kisbusszal: 

 • ezüst törzsutas: (a 25. túra után): 42.900 Ft/fő 
 • törzsutas: (az 5. túra után): 44.900 Ft/fő
 • túratárs: 46.900 Ft/fő

Egyéb költség: szállás, 30€/fő/éj (3 éjt leszünk). Étkezés nincs benne, csak felszerelt konyha.

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 48 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza. Ha nem fizettél -48 óráig, akkor a jelentkezésed automatikusan elveszett.

4: Hogyan fizetheted? 

A túradíjat a jelentkezéssel egy időben, utalással, a 10700309-70055557-51100005 sz. számlára (Tárnai Csaba, CIB). Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. 

5: Érkezés a kiindulópontra: Közösen, a kisbuszban. Kezdő- és végpont: Bovec. 

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp – M1-es autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Rákóczi-híd – Kelenföldi pu (Etele tér) – M1.

A várható menetrend:

(a végleges és pontos a cset csoportban lesz, a túradíjat befizetők számára)

Első nap: 

7.00 közös indulás Szolnokról 

8.40 közös indulás Budapestről

utolsó nap:

18.00 érkezés Budapestre

19.45 érkezés Szolnokra

6: Ami a túrádat még egyedibbé teheti, az a válogatott galogtúrák a képeslapba illő tájon…

7: Egy előző Top-túra: Óvár és Csörgő-szurdok, Mátra, szeptember 17. szombat.

Egy következő Top-túra: Szlovén barlangcsodák Trieszttel, november 24-26.

8. Tuti tipp: Spéci felszerelést nem kell hoznod.

9: Jelentkezés: kétféleképpen: 

a.) üzenetet írsz nekem messengerben (Tárnai Csaba), hogy ha van még hely, akkor elutalnád a túradíjat. És ha elutaltad, regisztrállak a web oldalunkon a Túranaptárban.

b.) regisztrálod magad a Túranaptárban. Tudod, top-tura, és .hu

A túradíj befizetőkből cset csoport alakul a Messengerben. Ott vannak az indulással, pontos programmal, stb. kapcsolatos infók. De akkor is velünk tudsz tartani, ha nem vagy messenger felhasználó. 

Az még nem számít jelentkezésnek, ha pl. “Ott leszek” gombot nyomsz a facebook eseményben.

10: Néhány általános info: A fenntarthatóság jegyében úgy járjuk végig az útvonalat, hogy a jövő generációk is legalább ugyanilyen minőségben járhassák be utánunk ugyanezt. Figyelem, menet közben szemléletformáló beszélgetések fültanúja, vagy résztvevője lehetsz, természeti örökségünk megőrzése témában. Ez egy öko körtúra.

Elmélyülős, beszélgetős vagy hosszasan hallgatós, teljesítménykényszer nélküli túra. Nem elsuhansz a látnivalók mellett, hanem van időd megélni a látottakat.

Ha váratlan körülmények miatt mégsem javaslom a programot, akkor azt előző este közlöm veled. Már persze ha előtte jelentkeztél a túravezetésre.

Minden héten vezetek túrát. 

A Top-túra közösséghez úgy csatlakozhatsz, ha követőjévé válsz a Túravezető-Tárnai Csaba nevű facebook oldalnak. 

Ha kérdéseid vannak, elérhetőségeim:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

Fotó: saját

Tárnai Csaba túravezető

Szept. 8-10: Felvidéki túrakörút

A szállásunk a mai lengyel-szlovák határ lengyel oldalán lesz, a túracélpontjaink a szlovák oldalon vannak. Első nap a Tarpataki-vízesések völgyében, a középső nap a megkapó szépségű Zöld-tavi menedékházhoz, végül a hazautazás napján a híres lombkorona tanösvényen.

Pár év eltelt felvidéki túrák nélkül, mert ott voltak a leg utazásellenesebb szabályok a járvány alatt. Kivártuk, hogy újra felkereshessük a három klasszikus túracélpontot egy program keretében. Részletek a top-tura.hu oldalon, a Túranaptárban.

Gyere velünk…

Szlovén barlangcsodák és Trieszt, 3 nap

1: Leírás:  

Időpont: 2022. nov. 25-27. A busz Budapestről indul, és oda is érkezik.  

Csütörtökön egyenesen egy UNESCO Világörökség helyszínen kezdünk. A földalatti Grand Canyont is rejtő, lélegzetelállító Skocjan barlangot fedezzük fel. Este elfoglaljuk a szállásunkat egy ökofarmon. Ping-pong ütőt hozhattok, mert az ottaniak elég gyengék, labdájuk azért szokott lenni.  🙂

Másnap lesz az olasz nap, mert november végén nem árt egy zöld mediterrán tengerpart… Triesztben először a Habsburgok tengerparti fészkét, a Miramare kastélyt, és annak szépen kialakított parkját nézzük meg. Utána a városban a kikötőt, és a történelmi belvárost járjuk be. A tengerre nyíló főtér mögött ismerek egy többszintes, eredeti olasz pizzériát. A sportosabbakkal felsétálunk Trieszt ősi katedrálisához is, a többieknek azalatt szabad program a városban. 

Szombaton ráteszünk egy lapáttal: egy másik szlovén barlangot látogatunk meg. A barlangok királynője, Postojna világhírű cseppkőbarlangja vár minket. Ide kisvasút (!) visz be minket a hegység gyomrába. A hegység belsejében kiszállunk, és részt veszünk egy lenyűgöző szakvezetéses sétán, majd kijövünk, ugyancsak a kisvasúttal. A cseppkövek változatossága leírhatatlan, képet meg sem próbáltam feltenni erről. Magyar idegenvezető kérhető a fülünkre. Zárásként egy másik UNESCO Világörökséget nézünk meg: a Guiness Rekordok könyvében is szereplő sziklába vájt lovagvárat, Predjama ősi kastélyát. A vár középkori eszközökkel bevehetetlen volt, mert csak a hegy belsején át, hátulról volt bejárata. Egyszer azért mégis elfoglalták, de erről majd a helyszínen… Jackie Chan itt forgatta az Istenek fegyverzete c. filmjét. 

Innen hazaindulunk.

Mint a legtöbb Top-túra, ez is a természet látnivalóira fókuszál, gyakran megállok a csodák mellett, a pihenők gyakoriságáról pedig figyelve a túratársakat, menet közben döntök. 

2: Milyen kihívást jelent?

A táv: naponta 3-6 km. Szint: naponta 50-150 m.    

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3: Részvételi díj

 • 34.900 Ft/fő

További költség: A Postojna barlangba és a Predjama várba az együttes belépő 38€, diákoknak sávos kedvezmény. Skocijan barlang belépő: novemberben 18 € (Diák és nyugd. 12 €, gyermek: 7,5 €). A trieszti Miramare kastély 10€/fő, de nem muszáj bemenni, mert az ingyenesen látogatható parkja és tengerparti szakasza is gyönyörű.

Szállás:  Családi panzióban, várhatóan 28 €/fő/nap, ebben még nincs ellátás. Reggeli kérhető 10€-ért, bőséges, házi jellegű. Vacsora menü is kérhető, ez 16€ (volt még tavasszal), háromfogásos, meleg. Felszerelt konyha van a szálláson, valamint bolt 3 km-re.  

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 48 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza. Ha nem fizettél -48 óráig, akkor a jelentkezésed automatikusan elveszett.

4: Hogyan fizetheted? 

A túradíjat a jelentkezéssel egy időben, utalással, a 10700309-70055557-51100005 sz. számlára (Tárnai Csaba, CIB). Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. A belépőket és a szállást a helyszínen, euro készpénzben kell fizetni, tehát nem nekem.

5: Érkezés a kiindulópontra: Egyeztetés után velem közösen, a buszban. Saját autós érkezéssel most nem fogadunk túravendéget. Kezdő- és végpont a budapesti beszállóhely, erről majd a cset csoportban egyeztetünk. Túranaptárban is ezúttal csak buszos verzió szerepel.

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – Bp – M7-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Lágymányosi-híd – Etele tér – M7.

A várható menetrend:

(a végleges és pontos a cset csoportban lesz, a túradíjat befizetők számára)

kb. 5.00 közös indulás Szolnokról 

kb. 6.40 közös indulás az Etele térről, a 19-es és 49-es villamos végállomásától 

6: Ami a túrádat még egyedibbé teheti, az a föld alatti csodavilágok, amit szakvezetés mellett ismerhetsz meg! 

7: Egy előző Top-túra: Pohorje Lombkorona ösvény túra, Maribor, Szlovénia, október.

Egy következő Top-túra: Baglyok és hódnyomok, túra, Szolnok, december.

8. Tuti tipp: A barlangokba spéci felszerelés nem kell. Kényelmes járdákon megyünk, és bent télen-nyáron egyaránt +12 fok van.

9: Jelentkezés: kétféleképpen: 

a.) üzenetet írsz nekem messengerben (Tárnai Csaba), hogy elutaltad a túradíjat, és akkor regisztrállak a web oldalunkon a Túranaptárban.

b.) benézel a web oldalunkra, és regisztrálod magad a Túranaptárban. Tudod, top-tura, és .hu

A túradíj befizetőkből cset csoport alakul a Messengerben. Ott vannak az indulással, pontos programmal, stb. kapcsolatos infók. De akkor is velünk tudsz tartani, ha nem vagy messenger felhasználó. 

Tehát az még nem számít jelentkezésnek, ha pl. “Ott leszek” gombot nyomsz a facebook eseményben. 🙂

10: Néhány általános info: A fenntarthatóság jegyében úgy járjuk végig az útvonalat, hogy a jövő generációk is legalább ugyanilyen minőségben járhassák be utánunk ugyanezt. Figyelem, menet közben szemléletformáló beszélgetések fültanúja, vagy résztvevője lehetsz, természeti örökségünk megőrzése témában. Ez egy öko körtúra.

Elmélyülős, beszélgetős vagy hosszasan hallgatós, teljesítménykényszer nélküli túra. Nem elsuhansz a látnivalók mellett, hanem van időd megélni a látottakat.

Ha váratlan körülmények miatt mégsem javaslom a programot, akkor azt előző este közlöm veled. Már persze ha előtte jelentkeztél a túravezetésre.

Minden héten vezetek túrát. 

A Top-túra közösséghez úgy csatlakozhatsz, ha követőjévé válsz a Túravezető-Tárnai Csaba nevű facebook oldalnak.  

Ha kérdéseid vannak, elérhetőségeim:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

Fotó: saját

Tárnai Csaba túravezető

#tura #postojna #kirandulas #tarnai #topturahu #skocjan #predjama #tour #turavezeto #hike #hikesnearme #barlang