Szép és alig ismert: Óvár és Csörgő-szurdok túra

1: Leírás: 

Időpont: 2022. szept. 17. szombat. Kiscsoportos, 1 napos vezetett programon a top-túra közössége ezúttal a Mátrában túrázik. 

Célunk az egyik legnagyobb területű egykori várunk: Óvár, a Csörgő-patak völgye, Ágasvár, egy természetes mátrai kilátópont, és a meseszép Csörgő-szurdok.

A körtúrában felkapaszkodunk Óvár titkokkal teljes sáncaihoz és romjaihoz. A magaslat erdővel borított, csak abból látjuk hogy felértünk, hogy nincs tovább felfelé. Azért megtaláljuk a panorámát, és az ősi, faltöredékek után látványos, természet adta kilátóponton pihenünk meg.

Ágasvár népszerű rétje után jön túravezetésünk névadó látványossága, a Csörgő-szurdok. A rövid, de lélegzetelállító völgyet lentről és felülrül is megcsodáljuk.

Megteszünk egy rövid szakaszt az Országos Kéken is.

Mint a legtöbb Top-túra, ez is a természet látnivalóira fókuszál, gyakran megállok a csodák mellett, a pihenők gyakoriságáról pedig figyelve a túratársakat, menet közben döntök. 

2: Milyen kihívást jelent?

A táv: 14 km. Szint: 470 m fel, és ugyanannyi le. 

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10     

3: Részvételi díj

Kisbusszal: 

  • ezüst törzsutas (a 25. túra után): 8.900 Ft/fő 
  • törzsutas ( az 5. túra után) 9.400 Ft/fő
  • túratárs: 9.900 Ft/fő

Kiindulóponton találkozással: 

  • ezüst törzsutas: 1.900 Ft/fő 
  • törzsutas 2.400 Ft/fő
  • túratárs: 2.900 Ft/fő

16 év alatt ingyenes

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 48 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza. Ha nem fizettél -48 óráig, akkor a jelentkezésed automatikusan elveszett.

4: Hogyan fizetheted? 

A jelentkezéssel egy időben, utalással, a 10700309-70055557-51100005 sz. számlára (Tárnai Csaba, CIB). Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. Szép Kártya: -.

5: Kétféleképpen érkezhetsz: Vagy önállóan és a kiindulóponton találkozunk, vagy egyeztetés után velem közösen, a kisbuszban. Kezdő- és végpont: Mátrakeresztes község, parkoló. Jelentkezéskor, akár messengerben, akár az oldalon, jelezd, hogy hogyan érkezel!

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén a kisbuszba csatlakozhatsz: Szolnok – 4-es főút – (Abony – Cegléd – Monor) – Bp – M3-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Hungária krt – M3.

A várható menetrend:

(a végleges a cset csoportban lesz)

7.00 közös indulás Szolnokról, a pelikán parkolóból (nagypostával szemben) 

8.50 indulás Budapesten a murvás parkolóból, a Hungária krt – Mogyoródi u sarkán

10.30 találkozás a kezdőponton 

6: Ami a túrádat még egyedibbé teheti, az a méltatlanul mellőzött gyönyörű szurdok a felfrissült Mátrában… 

7: Egy előző Top-túra: Felvidék, 3 napos, szeptember 8-10.

Egy következő Top-túra: Szlovén barlangcsodák Trieszttel, november 24-26.

8. Tuti tipp: túrabot jól jöhet, és a réteges öltözködés is.

9: Jelentkezés: kétféleképpen: 

a.) üzenetet írsz nekem messengerben (Tárnai Csaba), hogy ha van még hely, akkor elutalnád a túradíjat. És ha elutaltad, regisztrállak a web oldalunkon a Túranaptárban.

b.) regisztrálod magad a Túranaptárban. Tudod, top-tura, és .hu

A túradíj befizetőkből cset csoport alakul a Messengerben. Ott vannak az indulással, pontos programmal, stb. kapcsolatos infók. De akkor is velünk tudsz tartani, ha nem vagy messenger felhasználó. 

Az még nem számít jelentkezésnek, ha pl. “Ott leszek” gombot nyomsz a facebook eseményben.

10: Néhány általános info: A fenntarthatóság jegyében úgy járjuk végig az útvonalat, hogy a jövő generációk is legalább ugyanilyen minőségben járhassák be utánunk ugyanezt. Figyelem, menet közben szemléletformáló beszélgetések fültanúja, vagy résztvevője lehetsz, természeti örökségünk megőrzése témában. Ez egy öko körtúra.

Elmélyülős, beszélgetős vagy hosszasan hallgatós, teljesítménykényszer nélküli túra. Nem elsuhansz a látnivalók mellett, hanem van időd megélni a látottakat.

Ha váratlan körülmények miatt mégsem javaslom a programot, akkor azt előző este közlöm veled. Már persze ha előtte jelentkeztél a túravezetésre.

Minden héten vezetek túrát. 

A Top-túra közösséghez úgy csatlakozhatsz, ha követőjévé válsz a Túravezető-Tárnai Csaba nevű facebook oldalnak. 

Ha kérdéseid vannak, elérhetőségeim:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

Fotó:  saját

Tárnai Csaba túravezető

#túra #mátra #kirandulas #tarnai #topturahu #csörgőszurdok #ágasvár #tour #turavezeto #hike #hikesnearme #túrázzfelelősen #óvár