Szept. 17. szo: Csörgő-szurdok túra a Mátrában

A táv: 14 km. Szint: 470 m fel, és ugyanannyi le. Nehézségi fok:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

Következő túracélpontunk, a Csörgő-patak elnevezése az idők homályába vész. Az biztosnak látszik, hogy az ihlette a névadást, hogy medrében a magával gurított, gömbölyűre csiszolt kövek összekoccannak, és csörgő hangot hallatnak. Hóolvadáskor, vagy nagy eső után még gyakrabban érnek egymáshoz a kövek. A víz csak csiszolja, simítja őket évezredeken keresztül. A legtöbbjük szép kerek mérettől függetlenül, sarkok nincsenek rajtuk.

A patak itt nem a (számára) viszonylag könnyen faragható mészkőbe, hanem andezit sziklába vájt utat magának. Ez sokkal ritkább, mert a sokkal keményebb andezitot több évezredbe kerül a víznek mederré formálni magának, mint a mészkövet. Hazánk legtöbb szurdokvölgye mészkővölgy. Van erő a Csörgő-patakban! A látványos, közel függőleges sziklafalak rövid szakaszon, de látványosan kísérik a patakot.

Túratársaink egy része a közös kisbusszal, másik része saját kocsijával érkezhet Mátrakeresztesre, a túravezetés kiindulópontjára. A Fakanalas Csárda melletti parkolóban hagyjuk a járműveket, mielőtt bele vetjük magunkat a Mátra még zöld erdőrengetegébe…

Részletek itt az oldalon fent a Túranaptárban, jelentkezés is ott, vagy messengerben.