Bu-Ba (Budepest-Balaton) e-bike túra, 5 nap, 318 km.

2022-ben a magyar bringások számára kiépült az új Budapest-Balaton kerékpárút. Legújabb, ennek teljes hosszát is magába foglaló programunk élménydús 5 napos bringatúrát jelent a fővárostól a magyar tengerig, benne a Balaton megkerülésével.

Igaz, hogy a túra nehézségének besorolása közepes, de az útvonal kihívásokkal teli, köszönhetően a szintemelkedésnek és a hosszabb napi távoknak. A túrát e-bike-okkal teljesítjük. Így bárki, különös felkészülés nélkül is, velünk tud tartani.


1. NAP

Indulás. Budapest, Kamaraerdő Ifjúsági Park villamos és autóbusz megállótól (41. számú villamos, illetve 87. és 187. számú autóbusz) 400 méterre lévő, Susulyka utcai parkolóból.

Az első állomásunk 14 km bringázás után a biatorbágyi viadukt. Következő megállónk az innen 7 km-re fekvő Etyek, ahol a Magyar Kúti pihenőnél frissítünk.

Ezután a szőlőültetvények között változatossá válik a terep egészen Pázmándig, ahonnan pedig egy hosszú lejtőn legurulunk a Velencei-tóhoz, és meg sem állunk a déli parti Gárdonyig. Itt töltjük első éjszakánkat egy tóparti kempingben.TÁV: 60 KM

ÖSSZESEN: 60 KM

1. nap

2. NAP

Közös reggeli után Gárdony és Székesfehérvár között kényelmes, túlnyomóan vízparti útvonalon jutunk el a királyok városába. A város ölelésében a Sóstói-tanösvény különleges élővilágok találkozásának helye, ahol első állomásunk lesz.

Kiváló minőségű kerékpárúton hagyjuk el a várost és jutunk el Szabadbattyánba, ahol a Kula-torony lesz a következő pihenőnk. A fülei és balatonfőkajári dombokat elhagyva néhány kanyar tán már el is érjük a Balaton körüli bringautat.

A magaspart látképét megcsodálva tovább gurulunk következő szállásunkra, a balatonkenesei kempingbe.TÁV: 53 KM

ÖSSZESEN: 113 KM

1. nap

3. NAP

Nekivágunk a Balaton északi partjának, és első megállónk az alsóörsi kikötőnél lesz, 15 km megtétele után. Következő pihenőt Balatonfüreden tartjuk, ahol a Tagore-sétány környékével ismerkedünk.

Ezután a Tihanyi-félsziget felfedezése következik, Őrtorony-kilátó—Sajkod útvonalon, és az aszfalt utat terepre váltjuk.

A Balaton-felvidéki dombok alatt érkezünk meg az aznapi szálláshelyünkre, a badacsonytomaji kempingbe.TÁV: 72 KM

ÖSSZESEN: 185 KM

1. nap

4. NAP

A Badacsony-hegy oldalában a hangulatos pincékkel szegélyezett Római úton kerékpározunk. Szigligeten az Antal-hegyen keresztül megcélozzuk a várat.

Gyenesdiási fagyizás után tovább tekerünk Keszthelyre. A Festetics-kastély parkjain és a hévízi véderdőn keresztül érjük el a méltán híres gyógytavat.

Visszakerekezve Keszthelyre rövid városnézés után fordulunk rá a déli part kerékpárútjára. Aznapi célunk a fonyódi vízparti kemping.TÁV: 67 KM

ÖSSZESEN: 252 KM

1. nap

5. NAP

Első megállónk Balatonbogláron a Gömbkilátó környezetében lesz. Itt a gyönyörű balatoni panoráma mellett lehetőségünk nyílik a nyári bob pályát is élvezni.

Nagy pihenőnk a zamárdi partszakaszon lesz. A parti sétányok egyikén bekerekezünk Siófok központjába, és elfogyaszthatunk egy utolsó „balatoni” kávét, a főtéri víztorony forgó bárjában.

Megérkezés Balatonakarattyára 16 és 17 óra között, itt lesz a túránk végpontja. Utazás vonattal vissza Budapestre egyénileg vagy csoportban.