Az én 8 csodám a Postojna barlangról:

A 2023. február 9-11-i szlovén túravezetésünk harmadik napján az egyik célpontunk a Postojna barlang. Összeszedtem 8 szubjektív csodát a Cseppkőbarlangok királynőjéről, amik miatt akár visszatérni is érdemes ide, először meglátogatni pedig jogosan bakancslistás:

 1. A barlangot 1836-ban nyitották meg szervezett látogatások előtt. A világ nagy részében ekkor az idegenforgalomnak még a kifejezését sem ismerték!
 2. Ez a világ leglátogatottabb barlangja. Mi november végén megyünk majd, és meglátod, hogy akkor is lesznek látogatók.
 3. Teljesen vízszintes „feltöltés” borítja a bevezető 1,7 km-es rész alját. Így adódott a kivételes lehetőség, hogy síneket építsenek ki rajta, amin a kisvonat bevisz minket a hegy belsejébe.
 4. Az első síneket már 1872-ben lefektették. Még nagyvárosokat sem ért el akkor a vasút, de itt a föld alatt már kiépítették…
 5. Az állandó elektromos megvilágítást 1884-ben építették ki a föld alatt. Erre is igaz, hogy a legtöbb európai főváros ekkor még nem rendelkezett ilyennel, Postojna cseppkövei már igen…
 6. Csak ezen a karsztvidéken él a barlangi vak gőte. Tökéletes sötétségben él, nincs látása, és pigmentsejtjei sem, ezért teste színtelen. Élethossza 100-120 év! Látni fogjuk, néhány példányuk egy akváriumban él az útvonalunk mentén.
 7. Van a Postojnában egy Makaróni barlang. Ebben a mennyezetről makaróninak látszó fiatal szalmacseppkövek fejlődnek, ma is.
 8. A barlang egyik jelképe a Briliáns. Ez egy hófehér cseppkőoszlop, itt a beszivárgó víz nem tartalmazott oldott ásványokat. Látványos szelfipont!

Túravezetés: 2023. február 9-11, csütörtök-szombat. Részletek:

1: Leírás:  

Időpont: 2023. február 9-11.  

Csütörtökön egyenesen egy UNESCO Világörökség helyszínen kezdünk. A földalatti Grand Canyont is rejtő, lélegzetelállító Skocjan barlangot fedezzük fel. Este elfoglaljuk a szállásunkat egy ökofarmon. Ping-pong ütőt hozhattok, mert az ottaniak elég gyengék, labdájuk azért szokott lenni.  🙂

Másnap lesz az olasz nap, mert november végén nem árt egy zöld mediterrán tengerpart… Triesztben először a Habsburgok tengerparti fészkét, a Miramare kastélyt, és annak szépen kialakított parkját nézzük meg. Utána a városban a kikötőt, és a történelmi belvárost járjuk be. Felsétálunk Trieszt ősi katedrálisához is. 

Szombaton ráteszünk egy lapáttal: egy másik szlovén barlangot látogatunk meg. A barlangok királynője, Postojna világhírű cseppkőbarlangja vár minket. Ide kisvasút (!) visz be minket a hegység gyomrába. A hegység belsejében kiszállunk, és részt veszünk egy lenyűgöző szakvezetéses sétán, majd kijövünk, ugyancsak a kisvasúttal. A cseppkövek változatossága leírhatatlan, képet meg sem próbáltam feltenni erről. Magyar idegenvezető kérhető a fülünkre. Zárásként egy másik UNESCO Világörökséget nézünk meg: a Guiness Rekordok könyvében is szereplő sziklába vájt lovagvárat, Predjama ősi kastélyát. A vár középkori eszközökkel bevehetetlen volt, mert csak a hegy belsején át, hátulról volt bejárata. Egyszer azért mégis elfoglalták, de erről majd a helyszínen… Jackie Chan itt forgatta az Istenek fegyverzete c. filmjét. 

Innen hazaindulunk.

Mint a legtöbb Top-túra, ez is a természet látnivalóira fókuszál, gyakran megállok a csodák mellett, a pihenők gyakoriságáról pedig figyelve a túratársakat, menet közben döntök. 

2: Milyen kihívást jelent?

A táv: naponta 3-6 km. Szint: naponta 50-180 m.    

Nehézségi fok:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3: Részvételi díj

Kisbusszal: 

 • ezüst törzsutas (a 25. túra után): 34.900 Ft/fő 
 • törzsutas ( az 5. túra után) 36.900 Ft/fő
 • túratárs: 37.900 Ft/fő

További költség: A Postojna barlangba és a Predjama várba az együttes belépő 40,9€, diákoknak sávos kedvezmény. Skocjan barlang belépő: februárban 16 € (Diák és nyugd. 12 €, gyermek: 7,5 €). A trieszti Miramare kastély 10€/fő, de nem muszáj bemenni, mert az ingyenesen látogatható parkja és tengerparti szakasza is gyönyörű.

Szállás:  Családi panzióban, várhatóan 29 €/fő/nap, ebben még nincs ellátás. Reggeli kérhető 12€-ért, bőséges, házi jellegű. Vacsora menü is kérhető, ez 24€ háromfogásos, meleg. Felszerelt konyha van a szálláson, valamint bolt 3 km-re.  

Akadályoztatásod esetén a már befizetett összeg egy levonás kivételével beszámít egy általad tetszőlegesen kiválasztott későbbi túravezetés díjába. A levonás összege 3.000 Ft/túranap. Kevesebb mint 48 órával az indulás előtt túravendég által lemondott túravezetés díja nem számít bele más túrába, és nem jár vissza. Ha nem fizettél -48 óráig, akkor a jelentkezésed automatikusan elveszett.

4: Hogyan fizetheted? 

A túradíjat a jelentkezéssel egy időben, utalással, a 10700309-70055557-51100005 sz. számlára (Tárnai Csaba, CIB). Az utalt pénz számlára érkezéséről visszajelzést küldünk. Ekkor csatlakoztál a túra csapatához. A túra a jelentkezések és befizetések sorrendjében telik meg. A belépőket és a szállást a helyszínen, készpénzben kell fizetni a szolgáltatónak, tehát nem nekem.

5: Érkezés a kiindulópontra: Egyeztetés után velem közösen, a kisbuszban. Saját autós érkezéssel most nem fogadunk túravendéget. Kezdő- és végpont a beszállási pontok, erről majd a cset csoportban egyeztetünk. Túranaptárban is ezúttal csak kisbuszos verzió szerepel.

A közös helyszínre jutás útvonala, amely mentén csatlakozhatsz: Szolnok – Bp – M7-as autópálya.

Pesten belül: Reptéri út – Üllői u – Lágymányosi-híd – Etele tér – M7.

A várható menetrend:

(a végleges és pontos a cset csoportban lesz, a túradíjat befizetők számára)

kb. 5.20 közös indulás Szolnokról 

kb. 7.00 közös indulás az Etele térről, a 19-es és 49-es villamos végállomásától 

6: Ami a túrádat még egyedibbé teheti, az a föld alatti csodavilágok, amit szakvezetés mellett ismerhetsz meg! 

7: Egy előző Top-túra: A Tátra túracsodái, január 26-28..

Egy következő Top-túra: Toszkána, április 22-27.

8. Tuti tipp: A barlangokba spéci felszerelés nem kell. Kényelmes járdákon megyünk, és bent télen-nyáron egyaránt +12 fok van.

9: Jelentkezés: kétféleképpen: 

a.) üzenetet írsz nekem messengerben (Tárnai Csaba), hogy ha van még hely, akkor elutalnád a túradíjat. És ha elutaltad, regisztrállak a web oldalunkon a Túranaptárban

b.) regisztrálod magad a Túranaptárban. Tudod, top-tura, és .hu

A túradíj befizetőkből cset csoport alakul a Messengerben. Ott vannak az indulással, pontos programmal, stb. kapcsolatos infók. De akkor is velünk tudsz tartani, ha nem vagy messenger felhasználó. 

Tehát az még nem számít jelentkezésnek, ha pl. “Ott leszek” gombot nyomsz a facebook eseményben. 🙂

10: Néhány általános info: A fenntarthatóság jegyében úgy járjuk végig az útvonalat, hogy a jövő generációk is legalább ugyanilyen minőségben járhassák be utánunk ugyanezt. Figyelem, menet közben szemléletformáló beszélgetések fültanúja, vagy résztvevője lehetsz, természeti örökségünk megőrzése témában. Ez egy öko körtúra.

Elmélyülős, beszélgetős vagy hosszasan hallgatós, teljesítménykényszer nélküli túra. Nem elsuhansz a látnivalók mellett, hanem van időd megélni a látottakat.

Ha váratlan körülmények miatt mégsem javaslom a programot, akkor azt előző este közlöm veled. Már persze ha előtte jelentkeztél a túravezetésre.

Minden héten vezetek túrát. 

A Top-túra közösséghez úgy csatlakozhatsz, ha követőjévé válsz a Túravezető-Tárnai Csaba nevű facebook oldalnak.  

Ha kérdéseid vannak, elérhetőségeim:

– Facebookon, privát messenger üzenetben (Tárnai Csaba)

– e-mailben: topturahu@gmail.com, tarnai.csaba@top-tura.hu

– telefonon: 70/610-1192

Előzetes válasz egy kérdésre: Nem tudom, hogy milyen idő lesz aznap. 🙂

Fotó: saját

Tárnai Csaba túravezető

#tura #postojna #kirandulas #tarnai #topturahu #skocjan #predjama #tour #turavezeto #hike #hikesnearme #barlang