Rómeó és Júlia nyomában túráztunk

Különleges út van mögöttünk: A Chiampo-völgyben járt a Top-túra közösségének csapata. Hol van ez a völgy és miről híres? Lássuk:

Verona mellett található, gyönyörű, és többek között két várról híres, szemben, közel egymáshoz. Ezek a Montecchio és Capuletti családok ősi várai. Ismerősek a nevek egy klasszikus műből? Nem véletlen. Ők Shakespeare hősei, a két veronai ellenségeskedő család. Ő már Montague és Capulet néven említi őket. Rómeó Montague volt, Júlia pedig Capulet.

A két család létezett, és történetüket nem Shakespeare írta le először. Sőt, a sokadik volt a sorban. Dante már írt az Isteni színjáték-ban, a Pokol fejezetben a két családról név szerint, és ő 300 évvel William előtt született. De 100 évvel Shakespeare előtt egy Luigi da Potro nevű veronai fiatalember is leírta saját történeteként a fő eseményeket. Nála Lucina-nak hívták a lányt. Luigi simán olvashatta Dante-t. Jártunk a kastélyában Montorso-ban, amelynek teraszáról szomorúan nézhette mindkét várat, a jobb oldali volt az elérhetetlen kedveséé.

Aztán elmentünk a két híres várba is, a Júliáé tényleg csajosabb, ott étterem is működik. Rómeóéknál találkoztunk egy 86 éves olasz bácsival, aki csodálatos elbeszélésekkel lepett meg minket. Titkos alagutakról is beszélt, amin keresztül Rómeó kiszökhetett, mert bezárták a saját várának pincéjébe, de hát próbálj bezárni egy szerelmes tinédzsert…

A történet iránt érdeklődő többi túratársunknak szervezünk egy másik utat vissza a völgybe, időpont később, majd látjátok a kiírást az ugyanolyan nevű FB csoportban és web oldalon! Abban a programban is lesz ökotúra vezetés a Garda-tónál, hiszen ott van Veronához közel…

A képen Rómeó vára, a Júlia-várból fényképezve, saját kép.