1. helyszín a Vár főtere, a kezdő- és végpont

Üdvözlünk a virtuális ösvényen! Visszarepülünk több mint 400 évet az időben. Most 1552-ben járunk, és Te vagy Nyáry Lőrinc, a Szolnoki Vár kapitánya. Ez itt körülötted a vár főtere. A török csapatok hatalmas létszámmal tartanak ide, hogy a vezetésed alatt álló várat elfoglalják.

Történetünk ezen a kis téren indul, és itt is ér véget. Az egykori Szolnoki Vár területén vagyunk, aminek falai körbevették ezt a területet. Ezen a területen kell helyszíneket megtalálnod, és rájönnöd, hogy mi történt.

A vár életéből tudod, hogy:

  • A Délkeleti bástya őrének feladata, hogy az egész folyó felőli falat figyelje a vízikapuig. A Vízi-kapuhoz nem állítottál őrséget. Hiszen ott mindig nagy a forgalom, mert a várnép egy része, amelyik nem a kút vizét használja, itt jár le a folyóhoz vízért. A nagy forgalom miatt nehéz lenne szemmel tartani az embereket. (Akkoriban még lehetett inni a Tiszából.)
  • A délnyugati félbástya (a Zagyva torkolatánál) falait építtetted a legvastagabbra. Ennek kell ugyanis a legkeményebb ágyúzást kiállnia, ha támadják a folyók felől, vagy a túlsó partokról.
  • Fő helyettesed, a várnagy hirdette ki korábban, hogy vigyázni kell egy most terjedő növénnyel, a nadragulyával. Fényes fekete bogyója rendkívül mérgező! Aki ilyet talál a vár területén, gyökerestül ki kell tépnie a növényt.

Ha készen állsz, kezdjünk! Itt a főtéren üzenetet kapsz a Délkeleti félbástya egyik őrétől, akit te állítottál oda korábban. Az üzenet így szól: 

„Kapitány úr! Láttam egy gyanús alakot, aki töröknek látszott álruhában, szerintem kém volt. A folyótól a falakhoz tartott a Vízi-kapu felé, a többi vízhordó emberrel. Csakhogy nála nem volt vizes edény, mint a többieknél. Kérem Várkapitány Uramat, hogy keressen fel az őrhelyemen, a Délkeleti bástyánál!”