1. Kezdő- és végpont: a Vár főtere

Most 1552-ben járunk, és Te vagy Nyáry Lőrinc, a Szolnoki Vár kapitánya. Ez a vár főtere. A hírek szerint a török csapatok hatalmas létszámmal haladnak Szolnok irányába, és Szolnok megtámadására készülnek. A vár főterén egy üzenetet hagyott neked az őrség, hogy egy gyanús alakot láttak bejönni a várba, aki lehet, hogy kém. Tudod, hogy a törökök támadásra készülnek. Egy ilyen helyzetben fontos kiderítened, hogy akit láttak az őrök, az valóban egy török kém volt-e? Ha igen, akkor mit láthatott, mit tudhatott meg a várban? Lehet, hogy a török táborba visszatérve, jelentést tesz a pasának? Az egész várnép sorsa függhet ettől, cselekedned kell!

A nyomozás ezen a kis téren indul, és itt is ér véget. Az egykori Szolnoki Várban vagyunk, falai körbe vették ezt a területet. Ezen a területen kell helyszíneket, jeleket megtalálnod, és rájönnöd, hogy mi történt. Fel kell derítened annak a gyanús alaknak az útvonalát a várban! Csak így oldhatod meg a kémügyet, és háríthatod el a veszélyt. Lehet olyan következmény is, aminek már csak csökkenteni tudod a hatását, de nem akadályozhatod meg… vagy mégis? 😊

Tudnivalók a vár életéből:

  • – A Délkeleti bástya őrének feladata, hogy az egész falat figyelje a vízikapuig, mert a vízikapunál nincs őrség. Hiszen ott mindig nagy a forgalom, mert a várnép egy része, amelyik nem a kútból iszik, itt jár le a folyóhoz vízért. A nagy forgalom miatt nem is érdemes fenntartani az ellenőrzést itt. (Akkoriban még simán lehetett inni a Tiszából.)”
  • – A délnyugati félbástya falait építtetted a legvastagabbra. Ennek kell ugyanis a legkeményebb ágyúzást kiállnia, ha támadják a folyók felől, vagy a túlsó partokról.
  • – Egyik fő helyettesed, a várnagy hirdette ki korábban, hogy vigyázni kell egy most terjedő növénnyel, a nadragulyával. Fényes fekete bogyója rendkívül mérgező! Aki ilyet talál a vár területén, gyökerestül ki kell tépnie a növényt. Készen állsz a rejtély megoldására? Akkor kezdjünk!